Les morts per Covid-19 a la Comunitat Valenciana cauen un 96% des de l’inici de la vacunació

Quasi cinc mesos després de les primeres punxades, les defuncions setmanals se situen en 29 i la mitjana de morts diàries en cinc

Evolució de les morts setmanals per Covid-19 des de l’inici de la vacunació
Evolució de les morts setmanals per Covid-19 des de l’inici de la vacunació / Marta Galindo

L’avanç de la vacunació, junt amb la bateria de restriccions posades en marxa pel Consell en plena tercera onada, no només ha demostrat ser efectiva a l'hora d'aplanar la corba de contagis i rebaixar la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana en nivells inferiors als de tot l’Estat (32 casos per cada 100.000 habitants), sinó que també ha resultat determinant per a aplacar un altre indicador molt més preocupant: la xifra de morts.

Des de la fi de gener, un mes després que Bastiste Martí obrira informatius per ser el primer valencià a rebre la vacuna, les defuncions setmanals per Covid-19 al nostre territori han caigut un 96% i se situen en 29, segons l’última actualització de la Conselleria de Sanitat Universal.

Evolució de les morts setmanals per Covid-19 des de l'inici de la vacunació

Fa quasi quatre mesos, en la setmana que començava el 25 de gener, van perdre la vida 671 persones per coronavirus. Era la pitjor xifra de defuncions setmanals al nostre territori i marcava, junt amb la xifra de contagis, el pitjor moment de la tercera onada, la més letal al nostre territori. Just una setmana abans arribàvem al pic màxim de contagis diaris (9.810) des de l’inici de la pandèmia i una setmana després les morts diàries s'acostaven al seu propi màxim (112).

Per tant, l’esperada arribada de les vacunes el 27 de desembre va coincidir de ple amb l’escalada cap al pic de la tercera onada i no va ser fins a la fi de gener quan les morts i els contagis van iniciar el descens, moment en què les restriccions sanitàries i les primeres vacunacions començaven a tindre efecte (al cap de quinze dies de la injecció).

Junt amb el personal sanitari, les residències van ser el primer objectiu de l’estratègia de vacunació, però no és fins a la segona setmana de febrer quan es comença a notar l’efecte de les dosis administrades en el descens de les morts setmanals. I des de mitjan mes de març i fins al 30 d’abril (última actualització de Sanitat Universal sobre l’estat de les residències) les morts setmanals no arriben mai a deu. Unes xifres que contrasten amb les del 15 de febrer, quan es van registrar 156 morts en residències en una sola setmana.

 

El 44% dels majors de 60 anys ja estan immunitzats

Segons l’última actualització del Ministeri de Sanitat, dels vora quatre milions de valencians i valencianes majors de 16 anys que poder ser vacunats, el 35% ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna (1.488.047 persones) i el 16% està completament immunitzat (681.403 persones).

Per grups d’edat, el procés de vacunació va completant objectius i els majors de 80 anys ja estan totalment immunitzats. Pel que fa als que tenen entre 70 i 79 anys, el 93% ja ha rebut la primera dosi de la vacuna i amb pauta completa ja hi són 258.593 persones (quasi el 60% del total que s'ha de vacunar). El 80% del grup de 60 a 69 anys ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, però el percentatge d’immunització encara és baix (5%).

En total, el 43% dels majors de 60 anys ja estan immunitzats i el 90% ja té immunitat parcial. Pel que fa als menors de 60 anys, el procés de vacunació encara avança lent però s’accelerarà a partir del 17 de juny, quan comence la vacunació massiva de la població de 40 a 50 anys

Evolució de la vacunació per grups d'edat des d'abril

També et pot interessar

stats