La xiqueta de Mali que va morir a Gran Canària revifa el debat sobre la immigració

En el que portem d'any, 19 persones han perdut la vida intentant arribar a Espanya a través de les illes Canàries. 

Personal de Creu Roja atén un bebé en parada cardiorespiratòria al moll d'Arguineguín (Gran Canària)
Personal de Creu Roja atén un bebé en parada cardiorespiratòria al moll d'Arguineguín (Gran Canària) / Efe

La mort aquest diumenge de la xiqueta migrant de dos anys que romania ingressada en la unitat de medicina intensiva de l’Hospital Maternoinfantil de Las Palmas de Gran Canaria en estat crític després de recuperar-se d’una parada cardiorespiratòria en arribar a l’illa ha portat a primer pla de l’opinió pública el debat sobre la immigració a Espanya. Tot i que en un primer moment l’equip d’emergències que va atendre la menuda va traslladar que s’anomenava Nabody, aquest dilluns s’ha desmentit que eixe fora el seu nom. Un portaveu del centre mèdic que la va atendre ha confirmat que la menuda no es deia així, tot i que es reserven la identitat per deure legal amb els pacients. 

La menuda, originària de Mali, havia sobreviscut des que el dimarts passat sanitaris de Creu Roja aconseguiren reanimar-la en el moll d’Arguineguín, on va arribar a bord d’una embarcació de Salvament Marítim que la va rescatar d’una pastera en què viatjava amb altres set infants. En l’embarcació també estava una germana, igualment menor d’edat, i la mare, que va poder acomiadar-se de la víctima, segons ha confirmat a Efe una de les persones que va acompanyar-la en les últimes hores. Finalment la xiqueta no ha pogut superar els danys que patia el seu organisme i ha acabat perdent la vida menys d’una setmana després. Un temps durant el qual mai va poder abandonar la unitat de vigilància intensiva, on va estar ingressada sempre en estat crític i sota observació.

Mitjans de tot el país havien difós durant aquests dies la identitat errònia de la xiqueta, una identificació que va partir de l’existència real d’altra xiqueta anomenada Nabody a bord de la mateixa embarcació en què viatjava la menuda morta i que també va estar ingressada en el mateix hospital.

Millor sort que la menuda de dos anys ha tingut un altre xiquet un poc més major, que va ingressar juntament amb ella, també greu, però que va poder ser traslladat a planta dissabte, segons va anunciar el Complex Hospitalari Universitari Insular Maternoinfantil mitjançant un comunicat. El mateix dia, un home que va arribar greu va eixir igualment de vigilància intensiva. Hi va quedar intern, per contra, un altre home adult que fins ara no ha pogut eixir-ne.

A hores d'ara, el complex hospitalari de Las Palmas de Gran Canaria acull 19 persones migrants procedents de dues embarcacions que han arribat aquesta setmana a l'illa, totes elles en planta. Onze són menors, i les huit restants, adultes, a més de l'home que segueix en vigilància intensiva, conforme a les últimes dades oferides pels responsables.

El fatal desenllaç de la xiqueta de Mali ha servit per posar el focus de nou el drama que viuen milers de persones que es veuen forçades a deixar arrere els llocs d'origen per a buscar una vida millor. Amb ella, ha augmentat fins a 19 la xifra de persones migrants que han mort tractant d'arribar a un nou país a través de la ruta canària en el que va de 2021. Això, tenint en compte només els casos de què es té constància a les illes, bé perquè acabaren els seus dies ja en terra, perquè van trobar els cadàvers en les pasteres o perquè els companys de travessia manifestaren que van perir a la mar.

 

Reaccions polítiques en les xarxes

El cas de la menuda ha despertat reaccions en l'esfera política i ha tornat a reobrir el debat sobre com gestionar la crisi migratòria. Un dels primers a pronunciar-se després d’assabentar-se de la mort de la xiqueta ha sigut el president de Canàries, Ángel Víctor Torres, que ha assegurat a través de Twitter que Nabody és “el rostre del drama humanitari que suposa la immigració”. D'altra banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha insistit que cal arribar a un acord en matèria d'immigració, com el que el partit que encapçala, ha remarcat, va demanar fa cinc mesos al govern espanyol. El mateix president, Pedro Sánchez, ha assegurat que la mort de la xiqueta és “una baldada en la consciència de tots”.   

Justament la setmana passada, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, va comparéixer en el Senat per a parlar sobre la gestió del govern espanyol en la crisi migratòria que afecta l'arxipèlag canari, i va subratllar el “compromís absolut” de l'executiu perquè les condicions d'acollida de les persones migrants siguen “les millors possibles”. Segons defensava, els nous campaments que s'han desplegat en les illes compten amb “els millors estàndars”.

També et pot interessar

stats