Polèmica als Moros i Cristians d'Oriola: desfila portat al coll per 48 persones negres

L'ambaixador moro, Francisco Marcos, ha demanat disculpes "si algú s'ha ofés" davant les crítiques al "racisme" de l'entrada a les xarxes socials

Karlos Bernabé, regidor de Canviem Oriola, ha demanat que el món de la festa faça una reflexió al respecte

L'entrada mora de les festes dels Moros i Cristians d’Oriola (Baix Segura) celebrada aquest dissabte ha estat marcada per la polèmica després que l’ambaixador moro, un rellevant empresari local, desfilara en una plataforma en forma d'escorpí que portaven 48 persones negres.

Les xarxes socials no han tardat a reaccionar i s'han omplit de comentaris que denuncien el "racisme" de l'escena. Moltes publicacions han qualificat d'"ostentosa", "repugnant" i "vergonyosa" la desfilada amb persones racialitzades que representarien esclaus.

Karlos Bernabé, regidor de Canviem Oriola, ha lamentat que un "càrrec" de les festes de Moros i Cristians de la ciutat haja "decidit que era una bona idea culminar una escenificació obscena, elitista i decadent" i ha demanat que el món de la festa faça una reflexió sobre la qüestió. El polític progressista es pregunta si hi ha una "decisió ideològica deliberada" darrere dels fets o una "falta de coneixement".

Francisco Marcos, un conegut empresari local del sector de l’automoció, havia de ser l’ambaixador moro l’any 2020 per la comparsa dels Moros Musulmans Escorpins, fundada pel seu pare, també empresari, però després de dos anys de suspensió per la pandèmia ha représ el càrrec envoltat per la polèmica. Marcos, en declaracions a À Punt NTC , ha explicat que "pot ser que la gent no haja entés" la representació i ha demanat disculpes a les persones que s'han ofés. L'ambaixador ha remarcat que la seua intenció no va ser ofendre en cap moment.

També et pot interessar

stats