Morir-se no resulta barat

Alacant i València estan entre les grans ciutats amb les taxes de cementeri més baixes d'Espanya, segons un informe de l'OCU.

Un home neteja una làpida aquesta setmana al Cementeri General de València
Un home neteja una làpida aquesta setmana al Cementeri General de València / Kai Försterling (Efe)

Morir-se no resulta precisament barat. Si sumem els costos de la vetla, el taüt, la inhumació o incineració, a més de flors, cotxe i esqueles, el preu es pot disparar i de mitjana un enterrament supera els 3.500 euros. Però el preu del cementeri marca diferències entre les ciutats i influeix en el cost total que ha de pagar l'usuari. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha comparat en 28 grans ciutats del país les opcions més econòmiques que caldria pagar pel servei més bàsic i senzill de d'inhumació en nínxol pel període mínim de concessió (almenys cinc anys). Alacant i València són la tercera i la quarta ciutat amb els preus més baixos.

En la major part d'Espanya els cementeris són de responsabilitat municipal i en molts casos són els grans responsables de l'elevada factura que han de pagar els usuaris quan hi ha una defunció. L'estudi de l'OCU revela l'excessiu import de les taxes de cementeri. Les més econòmiques, normalment les que comporten la inhumació del mort i el depòsit posterior en un nínxol durant una concessió d'uns quants anys, suposen un cost de mitjana a Espanya de 602 euros, al qual cal sumar el dels serveis funeraris, que poques vegades baixen dels 3.000 euros.

Les diferències són molt cridaneres. Per una inhumació a Múrcia es pagarien 74 euros; a Saragossa, 109; a Alacant, 164, i a València 259. Aquests són els municipis amb els preus més baixos. Però els veïns de Madrid han de pagar fins a 25 vegades més per un servei d'inhumació econòmic, 1.881 euros, i a Salamanca (1.030 euros) o Ciudad Real (1.410), el cost d'un servei d'inhumació econòmic també supera els 1.000 euros. L'OCU celebra la política de contenció del consistori valencià, que no ha apujat aquestes taxes els últims anys, al contrari del que ha succeït en altres grans municipis com Bilbao, amb una pujada del 75% per a la unitat d'enterrament més habitual, o Sevilla, del 45%.

Pot costar molt més

Això és, com a mínim, el que pot costar un soterrament, però hi ha molts factors que poden fer que aquest preu es dispare. Per exemple, si es desitja triar fila per al nínxol, si es vol canviar la unitat d'enterrament (sepultura, panteó...) o si la inhumació es realitzarà en unitats de la família i és necessari actuar sobre les restes allí existents. També encareix els costos ampliar el període de concessió del mínim al màxim que permeta l'ajuntament (que segons els casos sol ser 75 o 99 anys).

No tots els cementeris ofereixen la possibilitat del crematori. Aquest tipus de servei, que ja es tria en més del 40% de les defuncions, és habitual que siga oferit per les empreses de serveis funeraris a través de tanatoris privats. La cremació és a penes una mica més econòmica, el seu preu mitjà oferit des dels cementeris municipals és de 557 euros. Segons l'OCU, el preu d'aquest servei d'incineració té un cost que guarda una certa relació amb el servei de cementeri: com més car és l'enterrament, major és també el preu de la cremació. Logronyo (198,29 euros) té la tarifa més barata i Salamanca (1.001,79 euros) la més cara.

Quins serveis s'inclouen en el cost d'un enterrament?

Un enterrament costa de mitjana 3.500 euros. Però què inclou? Una part de les despeses són de l’empresa funerària que s'encarrega de serveis com el fèretre, la preparació del cos, el cotxe fúnebre, les flors. També les esqueles, recordatoris o cotxes d'acompanyants.

- Taüt: Dels costos del servei funerari el fèretre o taüt és l'apartat més car. Un model comú, sense luxes especials, costa entre 600 i 2.600 euros, però la mitjana se situa entre 750 i 1.200 euros.

- Tanatori: El lloguer del tanatori per 24 hores (és habitual que siguen fins a 36 hores) costa de mitjana entre 500 i 600 euros.

- Inhumació i lloguer de nínxol: El servei d'inhumació, amb lloguer d'un nínxol, té un preu que varia molt: entre menys de 100 euros, fins a més de 1.800 euros. Hi ha grans diferències en el cost del servei d'inhumació entre les diferents ciutats.

- Flors: Els preus són tan variats com els tipus d'adorns: corones de flors, centres florals, entre altres. Les flors tenen una quantia molt variable, però una corona mitjana supera els 100 euros.

- Altres despeses: Cotxe fúnebre, despeses de gestió, esqueles en diaris, recordatoris per a entregar en l'enterrament o la làpida, que normalment es paga a part.

També et pot interessar

stats