Mónica Crespo, intensivista a l'UCI del Peset: "Vivim amb temor la possibilitat d'una desescalada"

Els metges de les unitats de crítics desaconsellen relaxar les restriccions per l'alta pressió hospitalària.

Una sanitària treballa en la unitat de cures intensives d'un hospital
Una sanitària treballa en la unitat de cures intensives d'un hospital / Reuters

El descens de la pressió hospitalària no s'ha traslladat encara a les unitats de cures intensives (UCI) valencianes. Malgrat que les hospitalitzacions han caigut un 28,5% en una setmana, fins als 2.995 pacients ingressats, les UCI continuen pràcticament al complet. Ara mateix hi ha 579 pacients ingressats en llits de vigilància intensiva amb Covid-19, un 10% menys que fa set dies, quan n'hi havia 650. La pressió no cessa des de novembre, i va registrar una forta acceleració al Nadal. Des del 25 de gener i fins aquest dimecres, no s'ha baixat dels 600 ingressos.

Aquests són els indicadors. La realitat, a peu d'UCI, ens la conta Gerardo Aguilar, el cap de servei d'Anestèsia i Reanimació de l'Hospital Clínic de València. "Les xifres continuen sent preocupants. Al nostre departament continuem ocupant àrees no habituals per a malalts UCI, com quiròfans i paritoris", explica Aguilar, que anticipa que cal que passen encara entre set i deu dies més perquè a les UCI s’observe la menor pressió assistencial que es registra en planta.

Els mesos de tensió passen factura a un personal exhaust. "El dia a dia és esgotador, perquè estem cansats físicament i psicològicament. Està sent dur. La nostra és una rutina complicada, intensa i dura. Fa setmanes que estem al 100% d'ocupació, però en realitat estem al 200% de treball", ha explicat als micròfons d'À Punt Mónica Crespo, una de les metges intensivistes de l'UCI del Peset.

"Ara mateix vivim amb temor la possibilitat d'una desescalada, perquè sabem que poden ascendir els contagis i arribar encara més pacients a l'hospital", alerta Crespo, que constata que els llits de crítics del Peset tampoc han notat encara el descens que s'ha registrat en les hospitalitzacions en planta i en les urgències: "A les UCI el notem més tard. Esperem que siga en les pròximes setmanes".

"Ho estem passant mal emocionalment. És molt dur", apunta Gerardo Aguilar, que destaca, entre els moments més colpidors, la comunicació diària al pacient crític que se l'ha d'intubar i sedar, amb la possibilitat que no desperte.

La doctora Crespo subratlla la duresa de la comunicació diària a les famílies, que s'ha de fer per via telefònica. "El contacte és dolorós. Sovint hem d'informar de la mala evolució, i a vegades de la mort, i és molt difícil per a nosaltres i per a ells". "És una sensació dura, però és la nostra professió i hem de tirar avant", apunta el cap del servei d'Anestèsia i Reanimació de l'Hospital Clínic.

Rebaixar les restriccions, un debat prematur

Tant Crespo com Aguilar coincideixen a considerar prematur el fet de relaxar les restriccions en les circumstàncies actuals que viuen les UCI, una possibilitat que condicionen a l'evolució favorable i sostinguda en el temps dels indicadors sanitaris.

Crespo considera que les pressions per a recuperar la normalitat mostren una certa ignorància o falta de comprensió d'una part de la societat sobre la crisi sanitària que viuen des de fa mesos els hospitals valencians. "En part, la gent no és conscient de la situació. Estem molt blindats, no hi ha molts familiars a l'hospital. No transcendeix molt, potser, el que estem fent, el nivell de saturació, i no per falta d'informació", raona la metgessa, que pensa que la ciutadania s'ha posat una "cuirassa per a protegir-se, com negant la realitat". "Potser és molt de temps, molta pressió", explica.

La recepta de Gerardo Aguilar per a superar la crisi és simple: respectar les normes i reduir al mínim els contactes socials. "L'autoconfinament farà que els contagis baixen dràsticament. Si a això sumem la vacuna, aconseguirem l'objectiu d'erradicar la pandèmia i fer de la Covid-19 una malaltia vírica més, com la grip".

Però el camí cap a aquesta normalització requerirà encara temps i autocrítica. La doctora Mónica Crespo també apunta a la necessitat de millorar algunes gestions i processos. "Els sanitaris tenim un esperit crític, i esperem que aquesta autoavaluació es trasllade a altres estaments, fora dels hospitals, i a la gestió. És important avaluar els resultats que s'han obtingut amb el que s'ha decidit fer", explica la metge de l'UCI del Peset.

També et pot interessar

stats