El món supera els quatre milions de morts per Covid

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) reitera la seua preocupació per l'augment de contagis en nombroses regions del planeta

Treballadors al cementeri de Xico
Treballadors al cementeri de Xico, a Mèxic / Edgard Garrido (Reuters)

La pandèmia de coronavirus s'ha cobrat ja més de quatre milions de vides a tot el món. Així ho ha anunciat aquest dimecres el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui ha reiterat la seua preocupació per l'augment de contagis en nombroses regions del planeta. La xifra, ha afegit, és "una estimació" inferior al nombre real de víctimes mortals. I ha advertit: la pandèmia "està en un moment perillós".

Els països amb més morts per Covid-19 des de l'inici de la pandèmia són els Estats Units (600.000), el Brasil (525.000), l'Índia (433.000), Mèxic (233.000) i el Perú (193.000), segons les estadístiques de l'OMS. Tedros ha advertit que mentre molts països amb altes taxes de vacunació ja estan relaxant les seues mesures de prevenció sanitària, en altres zones encara hi ha augments de contagis i hospitalitzacions, la qual cosa hi causa una preocupant escassetat d'oxigen i altres tractaments.

El responsable de l'OMS ha insistit que la desigual distribució de vacunes i l'aparició de variants més contagioses del coronavirus, que pot ser més ràpida en comunitats amb menor immunització, són factors que expliquen l'expansió de la malaltia en diverses zones d'Àfrica, Àsia i l'Amèrica Llatina. I ha lamentat la falta de "justificació moral" en la desigualtat que hi ha en els processos de vacunació, a més de convertir-los en una estratègia "ineficaç" contra un virus que muta ràpidament.

Les variants van guanyant la carrera a la vacunació

Tedros ha assegurat també que "les variants del coronavirus ara com ara estan guanyant la carrera contra les vacunes", i ha defensat que "el fet que milions de treballadors sanitaris i cuidadors no hagen pogut vacunar-se encara és abominable".

De cara a la reunió de ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G20 que se celebra aquesta setmana, el director general de l'OMS ha reclamat que s'hi prenguen mesures urgents que permeten accelerar la producció i distribució de vacunes, tractaments i altres eines contra la Covid-19.

Com a positiu, Tedros ha celebrat que s'haja descobert un nou tractament efectiu per als casos greus de Covid-19 (amb interleucina-6, també anomenada IL-6), però ha advertit que en molts països és de difícil accés pel seu alt cost, una cosa que ha d'intentar solucionar-se mitjançant cooperació internacional.

També et pot interessar

stats