Mobilitzacions a les platges valencianes en defensa de la regeneració

Els col·lectius afectats exigeixen aquest dissabte al Ministeri de Transició Ecològica un canvi en l’estratègia de protecció del litoral

Més d'una vintena de platges valencianes necessiten regeneració, una situació que es va veure agreujada després de temporals com Gloria, que va provocar grans destrosses al litoral / À Punt NTC
À Punt NTC
Miquel Àngel Alcaraz @apuntnoticies
06 d'agost 2022 - 06:30 Actualitzat: 06 d'agost 2022 - 22:33

El moviment Som Mediterrània, format per associacions ciutadanes afectades per l’erosió del litoral valencià, de Múrcia i Almeria, han convocat per a aquest dissabte a les 20:00 hores concentracions a les platges dels territoris implicats per a reclamar al ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic un canvi en l’estratègia de protecció del litoral.

La plataforma ha fet una crida a la societat civil i als ajuntaments dels municipis afectats a sumar-se a aquesta iniciativa, en la qual s'ha llegit un comunicat per a instar els governs a encetar un diàleg amb la societat civil per prendre mesures consensuades.

Actualment, més d'una vintena de platges valencianes necessiten regeneració, una situació que es va veure agreujada després de temporals com Gloria, que va provocar grans destrosses al litoral. Les protestes d'aquest dissabte han reunit milers de persones.

Entre les demandes principals, el col·lectiu denuncia que el govern central no ha exigit mai a ports i embassaments cap responsabilitat mediambiental sobre els efectes de les seues activitats i reclamen un canvi legislatiu de la llei de costes.

Afirmen que aquestes pràctiques afecten "de manera artificial els ecosistemes marins i terrestres" amb la consegüent desaparició de "platges, cordons dunars, poblats marítims i la salinització de camps de cultiu i marjaleries".

Associacions de veïnes i veïns de Dénia, Orpesa, Tavernes de la Valldigna i Cullera, entre moltes altres poblacions afectades, s’han sumat a la convocatòria. Prop del 60% de la longitud de la façana litoral valenciana està formada per platges, moltes de les quals s'han vist afectades pels temporals dels últims temps, cosa que han fet minvar la quantitat d'arena.

Les casuístiques són ben diferents, però el veïnat dels municipis costaners que hi han participat en les protestes demanen solucions per a protegir tant el litoral com les seues llars. A la mobilització de Canet d'en Berenguer hi ha participat el primer edil i també l'alcalde de Sagunt. A l'arena, els manifestants han format un gran missatge de SOS en blanc, que ha gravat un dron que planejava per damunt.

També et pot interessar

stats