El Ministeri d’Educació elimina la prova de maduresa de la nova selectivitat

El departament augmenta el temps per a resoldre els exàmens, que puja de 90 a 105 minuts

Als alumnes que s'enfronten a les proves de la selectivitat els falten, en la majoria de casos, tècniques per a controlar l'estrés o per a soportar la pressió durant varios dies continuats
Imatge d'arxiu d'alumnes que s'enfronten a les proves de la selectivitat / À Punt NTC

El Ministeri d'Educació i Formació Professional ha eliminat la prova de maduresa que tenia prevista per a la nova avaluació de la prova per a l'accés a la universitat (PAU), segons ha informat aquest dimecres. Així mateix, ha augmentat el temps de realització dels exercicis, que passa de 90 minuts a 105 minuts, ja que, segons justifica el Ministeri, "es té en compte la lectura de l'exercici, la seua anàlisi i producció". Així ho reflecteix el projecte de reial decret pel qual es regulen les característiques bàsiques de les PAU i s'estableix el procediment de càlcul de la qualificació d'accés, que el Ministeri ha enviat aquest dimecres a les comunitats autònomes.

Un altre dels canvis que inclou el projecte de reial decret és que l’alumnat, en el moment de matricular-se per a la prova d'accés, triarà entre examinar-se d'Història d'Espanya o Història de la Filosofia. A més, en les comunitats autònomes amb llengua cooficial s'afig un examen de llengua pròpia.

La prova de maduresa proposada inicialment pel departament que dirigeix Pilar Alegría constava d'una sèrie de documents al voltant d'un mateix tema —d'actualitat, humanístic, científic— relacionat amb les matèries de caràcter obligatori.

Amb la prova de maduresa s'anava a demanar a l'alumne que demostrara les competències acadèmiques adquirides analitzant els documents "des de diferents aspectes i perspectives", de manera que no només evidenciara el coneixement que té de les matèries, sinó també les capacitats adquirides. Les preguntes que podien plantejar-se en aquests supòsits anaven a ser obertes, semiconstruïdes o tancades. Amb aquesta modalitat el Ministeri pretenia "valorar la capacitat de l'alumnat per a analitzar, valorar, extraure informació o interrelacionar tota la documentació, de manera més o menys guiada a través de les preguntes o propostes".

Subirats avança que la reforma profunda serà el 2028

A preguntes dels mitjans de comunicació sobre possibles canvis en les PAU, el ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha indicat que la prova tindrà uns canvis mínims, ja que Educació planteja fer una reforma "més profunda" a partir del 2028.

Subirats ha incidit que es manté aquest any acadèmic 2022-2023 amb el mateix format dels tres últims cursos i que ara s'està fent una reforma parcial. A més, ha explicat que "tot fa suposar que la llei orgànica del sistema universitari (LOSU), una vegada superat el tràmit en què està, puga entrar en vigor el mes de març", i ha afegit: "Feia 21 anys que no teníem una llei com aquesta i les inquietuds que existeixen les hem analitzades". 

També et pot interessar

stats