El Ministeri de Ciència reconeix tres professors valencians amb el Premi Nacional d’Investigació 2024
Mari Carmen García, investigadora en l'Institut de Física Corpuscular-IFIC, és la primera dona en la història en guanyar en la modalitat Blas Cabrera
El Ministeri de Ciència ha reconegut este dijous tres professors —dos de la Universitat de València i un de la Universitat Politècnica de València— amb el Premi Nacional d’Investigació 2024. En concret, es tracta de la catedràtica de Biologia Cel·lular de la UV Isabel Fariñas, que ha sigut premiada en la modalitat Santiago Ramón y Cajal; la investigadora de l'Institut de Física Corpuscular-IFIC Mari Carmen García, en la modalitat Blas Cabrera, i el catedràtic de la UPV especialitzat en investigació Biomèdica Ramón Martínez Máñez, en la categoria Juan de la Cierva.
Estos guardons compten amb vint modalitats, estan dotats amb 30.000 euros i, segons la ministra valenciana Diana Morant, són “el reconeixement més important d'Espanya en l'àmbit de la investigació científica”. També ha subratllat que “és l'edició amb major nombre de dones premiades, ja que en els anys anteriors es van presentar menys candidatures d'investigadores”.
Una de les premiades és Isabel Fariñas, investigadora principal i coordinadora del grup de Neurobiologia Molecular de la Universitat de València. El seu treball se centra en l’estudi dels mecanismes responsables de la regulació de les cèl·lules mare del cervell. Fariñas ha publicat més de cent articles de recerca en neurobiologia molecular i es troba entre el 2% dels científics més citats del món. La catedràtica de la UV ha rebut el premi per la seua destacada trajectòria científica, reconeguda tan estatal com internacionalment i l'excel·lència de les seues investigacions de gran impacte social. És la quinta dona en aconseguir el guardó en la modalitat Santiago Ramón y Cajal.
Pel que fa a Mari Carmen García, el Ministeri ha reconegut l'impacte de la seua trajectòria científica, reconeguda tant estatalment com internacionalment, i “l'excel·lència” de les seues investigacions en matèria de física de partícules, centrades en l'estudi dels components fonamentals de la matèria i les seues interaccions. Destaquen les seues aportacions a la investigació de partícules de vida mitjana llarga, el desenvolupament de detectors de traces i la participació en l'experiment Atlas, clau per al descobriment del bosó de Higgs. Des de la creació d’esta categoria l'any 2001, és la primera dona a rebre el guardó.
Finalment, Ramón Martínez Máñez ha sigut premiat per la transcendència de la seua trajectòria científica i la transferència en l'àmbit de la química; concretament, de la nanotecnologia en sistemes d'alliberament controlat i el seu ús en sensors per a aplicacions mèdiques, mediambientals i agroalimentàries. El jurat ha destacat també l'elevat nombre de patents obtingudes per l'investigador de la UPV i la quantitat d'empreses que ha creat; entre elles, una de les primeres centrada en el desenvolupament de senolítics.