Milers de persones ixen al carrer pel centre de València per a demanar el vot progressista el 23 de juliol

Sota el lema “Ni un pas arrere”, la protesta ha estat convocada per 349 organitzacions i associacions que han defensat els drets laborals, la igualtat i la memòria democràtica, entre altres

La capçalera de la manifestació "Ni un pas enrere" davant l'Ajuntament de València
La capçalera de la manifestació "Ni un pas enrere" davant l'Ajuntament de València / Eva Terol

Milers de valencians i valencianes han recorregut aquest dijous el centre de València amb el lema conjunt "Pels nostres drets, ni un pas arrere". La protesta ha servit per a fer una crida al vot progressista i que no hi haja una retallada de drets després de les eleccions del pròxim diumenge. L'acte ha estat convocat per 349 organitzacions socials. Es tracta de la primera gran manifestació des que Mazón va assumir la presidència de la Generalitat.

La manifestació s’ha iniciat a la plaça de l’Ajuntament al voltant de les 19:00 hores, des d’on ha posat en marxa un recorregut amb punt final a la plaça de la Verge. Entre altres, han acudit els sindicats UGT i CCOO, diverses agrupacions feministes, ecologistes i animalistes, a favor del col·lectiu LGBTI, dels migrants i en defensa de la memòria democràtica, la cultura, la llengua i els serveis públics. “Amb l’objectiu que no hi haja cap retallada en drets i per les llibertats democràtiques”, segons han assegurat en un comunicat conjunt. 

En un decàleg compartit per les diferents associacions, les organitzacions defensen “la igualtat entre dones i homes, la diversitat sexual, dret a viure plenament en valencià, a la llibertat d’expressió, artística i cultural, a migrar i a l’asil polític”. També reivindiquen “un medi ambient sa i sostenible”, amb especial atenció “a l'emergència climàtica”. Així mateix, demanen “condicions laborals justes per a la classe treballadora” i “que no hi haja cap retallada en educació, sanitat, serveis socials i pensions públiques i de qualitat”. 

Cándida Barroso, portaveu dels moviments socials, ha assenyalat que aquest llistat recull totes les reivindicacions de la ciutadania per a poder viure amb dignitat, amb drets i amb sostenibilitat. “Tots els drets humans estan en risc, després de veure com s’ha conformat el nou govern valencià i les decisions que s’han pres en algunes poblacions” ha afirmat Barroso, qui s’ha mostrat “preocupada”. A més, s’ha referit a “la qüestió tan esperpèntica que es va produir quan rigueren per l’assassinat d’una dona i separats, quan tota la societat hauria d’estar contra el masclisme”, ha denunciat.

La música d'agrupacions, muixerangues o batucades ha amenitzat una manifestació en la qual també s'han pogut veure cartells amb el lema "Aquest 8M eixim", pertanyents a la campanya del Dia de la Dona de l'anterior equip de govern del Consell, i un grup de dolçaina i tabalet. A més, s'han exhibit banderes trans i LGTBI, com també pancartes amb el lema "Voxornoso" en referència a Vox.

La manifestació també ha tingut una doble reivindicació, dirigida al govern valencià ja constituït de Mazón. “Si la cosa continua tal com fins ara, amb censura i eliminació de serveis, ens tindran enfront”, ha afirmat Barroso. 

Castelló de la Plana ja va organitzar aquesta mobilització dimarts passat. Pel que fa a altres poblacions de la Marina Alta com Dénia i Pego, i Elx al Baix Vinalopó, on estava prevista per a aquest dimecres 19 de juliol, davant la consulta de la subdelegació del govern de la província d'Alacant, la Junta electoral ha dictaminat que aquestes concentracions es tracten d’una campanya i, per tant, no les ha autoritzat.

També et pot interessar

stats