Mig miler de persones reclamen a la Generalitat un “nou model” per a atendre els usuaris de salut mental

Denuncien les retallades en el nou sistema d’ajudes per a accedir als habitatges supervisats

Vora 500 persones s'han unit a la protesta per a reclamar major dotació econòmica per a les vivendes supervisades d'usuaris de salut mental
Vora 500 persones s'han unit a la protesta per a reclamar major dotació econòmica per a les vivendes supervisades d'usuaris de salut mental / À Punt NTC

Centenars de persones han protestat davant la Conselleria de Polítiques Inclusives per a mostrar el seu rebuig a les retallades en les ajudes i reclamar un "nou model sostenible" d'accés al sistema de salut mental i de dependència, que fomente l'"autonomia" de les persones "i la seua atenció quan així ho requerisquen".

En la protesta, sota el lema "Contra el bloqueig de l'accés al sistema de salut mental i de dependència", han participat prop de mig miler de persones, entre ells professionals del sector. "La salut mental mereix més" o "no a les retallades de salut mental" són algunes de les proclames que s’han sentit en la protesta convocada per la patronal de residències Aerte.

En la concentració s'ha llegit un manifest en què es denunciaven les retallades que ha fet la Conselleria en els imports d'ajudes per a accedir a habitatges supervisats en salut mental, després de la publicació del Decret 102/2022 d'agost de l'any passat.

Fins aleshores es cobria el cost de la plaça íntegrament, el que suposava vora 2.300 euros mensuals, mentre que amb l'entrada en vigor del decret "es concedirà solament una tercera part, 715 com a màxim".

Destaquen que s'ha desenvolupat una xarxa molt important d'habitatges de suport en salut mental en els últims anys a la Comunitat Valenciana, quan s’han creat 107 nous espais des de setembre de 2015, fomentats per la mateixa Conselleria.

Però lamenten que, des de l'agost del passat any, Igualtat ha reduït els imports de les ajudes que oferia a aquestes persones per a accedir a una plaça en un habitatge supervisat argumentant que hi ha "altres serveis compatibles per a secundar-los", com denunciava el manifest.

Això, afigen, està provocant el "bloqueig de l'accés al sistema", ja que les treballadores socials dels hospitals o dels municipis no poden enviar a aquestes persones als serveis que necessiten "perquè la prestació que li ofereix no cobreix l'import total de la plaça i no tenen capacitat de pagar la diferència".

"Com a professionals, ens ha decebut que s'haja canviat el sistema sense ni tan sols preguntar el resultat que estava donant i com estava ajudant a les persones ateses", lamentaven. "No s'ha canviat el sistema no perquè no funcione el que s’està fent, sinó perquè els sembla car", afegien.

Per això, demanen a la Conselleria que done l'ajuda suficient a cada persona que necessite ser atesa en un habitatge tutelat supervisat i que desbloquege l'accés al sistema d'atenció a la salut mental a la Comunitat Valenciana "de manera immediata".

També et pot interessar

stats