Poblacions valencianes prenen mesures per a evitar que els treballadors patisquen un colp de calor

Els ajuntaments de Gandia i Castelló de la Plana han comunicat als seus treballadors el protocol que cal seguir en cas de colp de calor i han flexibilitzat els horaris perquè no coincidisquen amb les hores de més temperatura

Un treballador desbrossa un paratge municipal a Gandia / À Punt NTC

Molts ajuntaments valencians ja han pres mesures perquè els seus empleats municipals reduïsquen els riscos que poden provocar les altes temperatures. 

A Gandia han decidit tallar els efectes de la calor de soca-rel. “Portem guants de protecció per a les mans, que són de pell perquè transpiren millor”, ens comenta Juan Carlos Roig, cap d’una quadrilla de desbrossadors de la capital de la Safor. “A més, també duem els camals de seguretat, que per darrere van oberts i fan que hi haja més ventilació”. 

Carmen Fuster, regidora de Recursos Humans de l’Ajuntament de Gandia, ens explica els canvis que s’han aplicat: "S’ha comunicat als treballadors quin protocol han de seguir en cas de colp de calor i se'ls ha flexibilitzat l'horari". Per exemple, la quadrilla desbrossadora abans citada comença la jornada laboral a les set del matí i acaba a les dues del migdia, una hora abans que anteriorment.

El mateix s'ha decidit a Castelló, on la retirada de fem avança també horaris. “S’ajusten les rutes i s’incorporen els moments d’hidratació i els moments de descans”, diu Ignasi Garcia, regidor de Gestió de Residus de l’ajuntament.

La legislació, a més, contempla una adequació de les condicions individualment. “Totes les empreses estan obligades a tindre un servei de prevenció, perquè la resposta de l’organisme pot ser molt més ràpida”, assegura Marisa Madena, responsable de salut laboral d’UGT del País Valencià.

Amb aquestes mesures es volen evitar colps de calor com el que patia ahir un empleat de la construcció a Oriola. A Madrid, sindicats i empreses de la neteja han acordat uns protocols permanents contra onades de calor. L’objectiu és que no es repetisquen morts com la de l’agranador de seixanta anys que no va poder suportar les altes temperatures, o la d'un altre treballador de cinquanta-huit en un magatzem de Móstoles.

També et pot interessar

stats