Menjar més peixos com sardines en lloc de carn roja podria evitar fins a 750.000 morts prematures el 2050
Els arengs, els aladrocs i les anxoves també són riques en àcids grassos poliinsaturats que ajuden a previndre problemes cardíacs
La salut i el menjar són dos elements que van plegats i cada vegada hi ha més estudis que acrediten científicament els beneficis per a l'organisme de mantindre una dieta saludable. Una nova investigació apunta ara que substituir el consum de carn roja per peix de ferratge, espècies menudes com són els arengs, els aladrocs, les sardines o les anxoves, pot tindre efectes molt positius per a la salut pública perquè evitaria entre 500.000 i 750.000 morts prematures el 2050 a tot el món. El treball, publicat en la revista BMJ Global Health, és una anàlisi de dades dirigida per l'Institut Nacional d'Estudis Mediambientals de Tsukuba, al Japó, que dona algunes pautes per a reduir significativament la prevalença de discapacitat per malalties relacionades amb la dieta.
Les possibles defuncions que podrien evitar-se estarien relacionades, en particular, amb cardiopaties coronàries. I, a més, estalviaria entre huit i quinze milions d'anys de vida viscuts amb discapacitat, la majoria concentrats en països de renda baixa i mitjana.
El peix de ferratge només pot reemplaçar una fracció, aproximadament el 8%, del volum de carn roja mundial a causa de l'oferta limitada que n'hi ha, però esdevé "una alternativa prometedora" per a la dieta que augmentaria el consum mundial diari de peix per càpita fins a acostar-se al nivell recomanat. Així es reduirien en un 2% les morts per cardiopaties coronàries, accidents cerebrovasculars, diabetis i càncer d'intestí el 2050. Adoptar aquest tipus de dieta seria "especialment útil" per als països de renda baixa i mitjana, on aquesta classe de peixos són barats i abundants i on el nombre de víctimes de les malalties cardíaques, en particular, és elevat.
La recerca difosa aquest dimecres es basa en bancs de dades sobre les previsions de carn roja per al 2050 en 137 països i registres històrics sobre les captures de peixos ferratgers en hàbitats marins.
Cada vegada hi ha més proves científiques que relacionen el consum de carn roja i processada amb un risc més elevat de malalties no transmissibles, que representaren vora el 70% de totes les morts en el món el 2019. Les cardiopaties coronàries, els accidents cerebrovasculars, la diabetis i el càncer d'intestí —recorda l'estudi— suposaren quasi la meitat d'aquesta xifra, vora el 44%, i les patologies associades a les artèries coronàries s'emportaren el gruix.
Els peixos ferratgers marins són rics en àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega-3, la ingesta dels quals pot previndre cardiopaties coronàries i són abundants en calci i vitamina B12. A més, tenen la petjada de carboni més baixa de totes les fonts alimentàries animals.
En l'actualitat, recorda el grup investigador, tres quartes parts de les captures, inclosa una quantitat significativa pescada enfront de les costes de països que pateixen inseguretat alimentària i malnutrició, es trituren per a obtindre farina i oli de peix. Ingredients que s'utilitzen, sobretot, en piscicultura destinada a consumidors amb ingressos elevats.
L'informe crea quatre escenaris diferents, cadascun dels quals representava un patró diferent d'assignació de peixos ferratgers a escala mundial. L'anàlisi posterior mostrava que, si s'adoptara de forma generalitzada per al consum humà directe, aquest aliment podria aportar importants beneficis per a la salut pública, sobretot en termes de reducció de la incidència de cardiopaties coronàries. I per als països sense litoral caldria ampliar-ne la venda i el comerç mundial de peix ferratger, afig la recerca.