Quasi la meitat de les denúncies a Antifrau van ser sobre processos de selecció

L'organisme va rebre 453 queixes ciutadanes durant el 2022, sobretot relacionades amb la gestió dels recursos humans en ajuntaments

Presentació de la Memòria d'activitat 2022 / À Punt NTC

L'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) alerta sobre el creixent frau en les oposicions. De les 453 denúncies que ha rebut l'organisme al llarg de tot el 2022, quasi la meitat (un 44%) estaven relacionades amb processos de selecció, sobretot en ajuntaments. En l'últim any analitzat, les queixes ciutadanes han crescut un 94% en comparació amb el 2021. I la gestió dels recursos humans en les administracions locals és dels àmbits que més en va generar l'any passat, segons apunta la memòria anual de l'AVAF, que aquest dimarts s'ha presentat a les Corts.

L'últim any s'han denunciat més de 200 casos de frau en processos de selecció per a accedir a la funció pública valenciana. La policia és un dels cossos on més oposicions amb trampa s'han portat a l'agència. "Regalar un sou per a tota la vida a una persona que no reuneix les condicions que la Constitució recull de mèrit i capacitat és una de les pitjors corrupcions que hi pot haver", ha remarcat el director de l'agència, Joan Llinares. I recorda que aquest tipus de "pràctica corrupta" no té responsabilitat penal a pesar que suposa "un incompliment de la Constitució".

Entre les denúncies més destacades, hi ha un cas sonat a Borriana (Plana Baixa), on l'Ajuntament hauria d'haver cobrat 21 milions d'euros al promotor d'un PAI milionari i no ho ha fet, tot i que Antifrau hi ha insistit i ja està la denúncia interposada al Tribunal de Comptes. La institució assenyala catorze administracions que, més enllà d'haver comés frau, defugen les recomanacions de l'entitat. Altres exemples són els ajuntaments de Torrevella (Baix Segura); València, en el cas concret de la gestió del bus turístic, i especialment el de Benidorm (Marina Baixa). El consistori de la capital turística no només és reincident en casos de frau, com el d'un policia a qui li van filtrar l'examen, sinó que fins i tot ha intentat intimidar els denunciants, que eren cinc funcionaris.

Entre les dades que ha oferit Llinares, destaca que el 79% de les persones protegides per l'agència ho són respecte a les entitats de l'administració local. El 65% d'elles són homes i el 35% restant, dones. Antifrau ha concedit, en total, 29 estatuts de protecció: tretze a Alacant, nou a València, tres a Castelló i quatre en el conjunt autonòmic. A més, Llinares ha explicat que la institució ha instat a recuperar més de 5,6 milions d'euros.

També et pot interessar

stats