Quasi la meitat dels conductors morts l'any passat va donar positiu en drogues, alcohol o fàrmacs

Puja també el percentatge de vianants morts sota els efectes de substàncies tòxiques durant l'any passat, més del 41%

Trànsit a una carretera de la Comunitat Valenciana
Una carretera de la Comunitat Valenciana, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Vora la meitat dels conductors que van morir al volant l’any passat anava begut o havia consumit drogues o fàrmacs contraindicats per a la conducció. El 48,7% dels conductors que van morir van donar positiu en aquestes substàncies, segons va revelar l’autòpsia, fet que suposa un 3,2% més que l’any anterior, segons les dades oferides per la Direcció General de Trànsit (DGT). També han pujat els vianants que van morir sota els efectes d’aquestes substàncies. Dels 136 que van faltar i els van fer l’autòpsia, el 41,2% van donar positiu.

L’alcohol és la substància més consumida pels conductors que van morir, el 20,1% n’havia ingerit. Un percentatge semblant, també del 20,1%, es va detectar en el cas de les drogues, que eren principalment cocaïna i cànnabis. En tercer lloc, el 13,4% dels conductors morts el 2020, havia consumit psicofàrmacs, d’acord amb les estadístiques de la DGT.

Pel que fa als conductors que van faltar, destaca l’alta taxa d'alcoholèmia en els morts amb resultats positius en alcohol: el 78,5% va llançar una taxa igual o superior a 1,2 g/l, fet que suposa incrementar més de nou vegades el risc.

L'estudi comparat dels últims deu anys del nombre de conductors amb resultats toxicològics positius mostra una tendència a l'alça en el consum d'alcohol, drogues i psicofàrmacs, amb un 6,2% més, com assenyalen des de la DGT. Destaca l'increment de drogues, un 7,6% més, enfront d'un augment del 3,1% en el consum d'alcohol i un 1% en el de psicofàrmacs.

Tenint en compte aquestes dades, i amb la finalitat de dissuadir els conductors de certes conductes, la Direcció General de Trànsit desenvolupa aquests dies una campanya per a intensificar la vigilància sobre el risc que suposa el consum d'alcohol o drogues i la conducció. 

 

També et pot interessar

stats