La Mediterrània, en alerta roja per excés de temperatura

La mar està més calenta del que deuria des de fa uns anys, i això afecta tot l’ecosistema 

La Mediterrània està quatre graus més calenta del que deuria / À Punt NTC

L'estiu passat la temperatura de la mar va arribar a fregar els 30 graus, batent el rècord històric. Les altes temperatures de les últimes setmanes han fet que aquest divendres ens allarguem a la mar, a la Pobla de Farnals, per a mesurar quina és la temperatura a la Mediterrània amb una sonda multiparamètrica. Ho fem acompanyant part de l'equip de Ciències de la Mar de la Universitat Catòlica de València (UCV), que instal·larà aquest aparell que també informa d’altres paràmetres com ara la salinitat, l’oxigen dissolt i el pH.

El director de l'Institut d'Investigació de Medi Ambient i Ciència Marina de la UCV, José Tena, explica que és la temperatura el que realment els preocupa ara, i que la sonda marca uns valors sorprenents, tot i que la tendència dels últims anys ja avisava de la pujada generalitzada de la temperatura de la mar.

Aquest divendres marca 24,5 graus. Una temperatura que, segons Tena, per a l’època de l’any que és, són uns quatre graus per damunt de la que hauria de tindre la mar. De fet, són temperatures pròpies d'agost. També preocupa els experts que, cada volta és més gran la massa d'aigua calenta, és a dir, que les temperatures altes arriben més al fons. Aquest divendres, concretament, es mantenen els 24,5 graus fins als 14 metres de profunditat. A partir de 14 graus, s’estabilitza i, després, a partir de 40 metres, cau radicalment.

El grup de treball també ha pres mostres de zooplàncton, un conjunt de microorganismes variats que conforma la base de l'alimentació de les espècies marines, i que són els primers afectats per la temperatura. Si augmenta, les èpoques reproductives s’avancen i això distorsiona tot l’ecosistema, segons Javier Torres, professor de Zoologia Marina i Oceanografia Biològica de la UCV.

Les conclusions dels estudis elaborats durant la jornada tenen llums i ombres. “Estem en alerta roja, però també crec que, al mateix temps, tenim una llum d'esperança”, afirma Tena. 

També et pot interessar

stats