La campanya de la clòtxina s'avança pel calfament de la mar

A Santa Pola han trobat un mètode per a cultivar-les i aconseguir més producte

La campanya de la clòtxina s'avança els últims anys pel calfament de la mar / À Punt NTC

Estem al mes de març i ja podem trobar clòtxines als mercats i restaurants perquè la campanya d’aquest mol·lusc s'està avançant els últims anys pel calfament de la mar. Tot i que moltes persones les relacionen amb els mesos que no tenen R, des de fa cinc anys la campanya ja no va de maig a agost, i trobem les primeres clòtxines al mes de març. Segons explica el clotxiner Juan Carlos Rodríguez a À Punt NTC, la temperatura d’hivern normalment és de 12 °C, però va augmentant amb el pas dels anys. La clòtxina va creixent a mesura que s’acosta l’estiu i va pujant la temperatura de la mar fins als 26 °C o 27 °C.  

De fet, normalment, al final de juliol i agost la temperatura de la mar puja fins i tot als 30 °C, i a aquesta temperatura la clòtxina ja mor. Però aquest moment cada vegada arriba més prompte perquè cada any la mar està més calenta. Per això els clotxiners han buscat una solució per allargar la temporada en aigües més profundes.

A Santa Pola (Baix Vinalopó) hi ha uns vivers on crien el preuat mol·lusc a més de deu metres de profunditat, on l'aigua ja no es calfa tant, indica Rodríguez. El president de l’Agrupació de Clotxiners, José Luis Peiró, afirma que l’any passat tragueren uns 10.000 quilos de producte, i que enguany les seues previsions estan entre els 80.000 i els 90.000 quilos.

D’aquesta forma aconsegueixen ampliar la campanya dos mesos més i, amb segell propi de clòtxina de Santa Pola, augmentaran la campanya de la clòtxina que a València enguany vol revalidar les dades de l'any passat, amb un milió de quilos.

També et pot interessar

stats