Mazón inclou la lluita contra la violència sobre les dones en els grans consensos que ofereix a l'oposició

La Generalitat lliura per primera vegada cinc guardons en reconeixement del treball d'entitats i persones amb motiu del 25N

Membres del Consell i alguns dels premiats, en l'acte institucional de la Generalitat pel 25N
Membres del Consell i alguns dels premiats, en l'acte institucional de la Generalitat pel 25N / Kai Forsterling (Efe)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha estés aquest divendres l'oferiment d'entesa als grups de l'oposició parlamentària també a la lluita contra la violència sobre les dones. En l'acte institucional que el govern valencià ha organitzat en la vespra del 25N, Dia per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el mandatari ha fet una crida a la unitat política i social per a erradicar aquesta xacra. Ha avançat que aquest àmbit de treball està inclòs en els punts de consens que va proposar dimecres als grups polítics de les Corts, sobre els quals pretén forjar grans acords en la legislatura en assumptes clau per a la Comunitat Valenciana com els pressupostos generals de l'Estat, la renovació d'organismes estatutaris, l'aigua o el dret civil.

La violència contra les dones, ha dit Mazón durant la seua intervenció, és "un dolor de tots" i "un mal a tota la societat" que requereix un "compromís públic i sincer" per tal d'apartar-lo de la contesa política. "La divisió ens fa perdre energia i un temps preciós per a dedicar a les víctimes", ha assegurat.

Amb motiu del 25N, que se celebra aquest dissabte, el Consell ha preparat un acte institucional per a commemorar l'efemèride i recordar totes les víctimes de maltractaments i agressions. La campanya porta per lema "A tu no et fa mal?" per a apel·lar als entorns de les víctimes. Enguany, com a novetat, l'administració autonòmica ha decidit lliurar cinc guardons per a reconéixer la contribució d'entitats i persones a la lluita contra totes les violències exercides sobre les dones. La intenció de la coalició PP-Vox és mantindre els premis de manera permanent, segons ha confirmat la vicepresidenta segona i consellera d'Igualtat, Susana Camarero.

La número tres del Consell ha sigut l'encarregada de conduir la cerimònia. Ha començat dedicant unes paraules de record per a les 52 dones assassinades per les parelles o exparelles en l'any 2023, cinc d'elles a la Comunitat Valenciana, i també per als fills que han deixat orfes, família i amics. Camarero ha remarcat que la lluita contra la violència sobre les dones ha de ser "una qüestió d'Estat, allunyada del debat partidista", i ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva d'administracions i societat en general amb les víctimes "per a ajudar-les a eixir de l'infern de la violència masclista" i fer front a "aquesta barbàrie". Així mateix, ha volgut fer menció especial a la tasca de la societat civil en aquesta comesa.

A l'acte han assistit el vicepresident primer del Consell, Vicente Barrera, i la consellera de Justícia, Elisa Núñez, que fins i tot han participat en el lliurament de distincions. Això a pesar que Vox, el seu partit, nega l'existència de la violència masclista i defensa que la violència no té gènere.

Premiats de 2023

El primer dels guardons ha sigut per a la campanya "Contra el maltractament, tolerància zero" dels informatius d'Antena 3 i la fundació Mutua Madrileña, pel seu treball de divulgació i conscienciació en la lluita contra la violència sobre les dones.

En segon lloc, ha resultat premiada l'Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda (Apramp), una entitat creada en 1084 per a donar suport a víctimes d'explotació sexual i fomentar la reinserció de les dones prostituïdes. Tot i que té la seu central a Madrid, Apramp compta amb una unitat mòbil des de fa més de vint anys que desenvolupa activitat al territori valencià, fonamentalment a les comarques del sud, ha precisat la vicepresidenta Camarero.

La tercera distinció ha sigut per al magistrat José María Gómez Villora, per la seua trajectòria professional. Va ser el primer jutge de violència de gènere en els jutjats de València (2005-2018) i és expert en aquest tipus delictiu en el grup específic del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El grup social ONCE ha rebut el quart guardó, en reconeixement de la tasca per la integració de les víctimes. Camarero n'ha destacat la contribució a la igualtat de les dones i ha posat com a exemple l'aposta que mantenen per la presència femenina en els llocs d'alta direcció i de gestió.

Finalment, la Fundació ANAR, organització sense ànim de lucre que ajuda xiquets i adolescents en risc, s'ha emportat l'últim dels premis, per la labor de prevenció i atenció a aquests col·lectius.

Tots els guardonats han rebut una pintura del jove artista valencià Vicent Marzal anomenada El abrazo infinito, que representa l'abraçada de la societat a les víctimes i els seus fills i filles.

També et pot interessar

stats