La situació de l'incendi de Montitxelvo avança favorablement i es demana a la població allunyar-se del perímetre cremat

Aquest diumenge els efectius estan fent un "treball més quirúrgic" per a evitar que el foc es reproduïsca en els punts més calents

La unitat BRIFO del Consorci de Bombers de València repassael perímetre de l'incendi de Montitxelvo per tal d'evitar reignicions
La unitat BRIFO del Consorci de Bombers de València repassael perímetre de l'incendi de Montitxelvo per tal d'evitar reignicions / Consorci de Bombers de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de novembre 2023 - 20:00 Actualitzat: 05 de novembre 2023 - 14:30

L’incendi forestal originat a Montitxelvo —que ja fa quatre dies que crema els termes municipals de diverses localitats de la Vall d’Albaida, la Safor i el Comtat—, continua actiu aquest diumenge, però la situació general "avança favorablement", segons han confirmat Jorge Mariano Pérez, tinent coronel en cap del tercer batalló de la Unitat Militar d'Emergències (UME). En la mateixa línia s'ha pronunciat la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, aquest diumenge al migdia, en assegurar que "al llarg de la vesprada l'incendi podria donar-se per estabilitzat". Des de l'UME, a més s'ha afegit que en aquests moments no hi ha punts calents significatius i que els efectius estan fent un "treball més quirúrgic" per a evitar que el foc reviscole.

Pérez ha informat que ara hi treballen 137 persones i 49 mitjans de l'UME en les tasques d'extinció. Segons ha explicat als mitjans des del centre de comandament avançat, els bombers i militars s'estan centrant en tres tasques: el reconeixement aeri del terreny amb càmeres tèrmiques per a identificar els punts calents; l'obertura de pistes interiors per a facilitar el pas dels vehicles pesants, i la intervenció a peu per a perimetrar l'incendi, que està duent-se a terme especialment en el flanc dret sud. Per a facilitar les tasques dels cossos de bombers s'ha restringit el trànsit pel perímetre de l'incendi i les zones circumdants.

Per la seua banda, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha informat aquest diumenge que es manté encara el desallotjament d'un centenar de persones a Ador, l'Ermita d'Ador i les urbanitzacions de Monte Corona i La Corona. A més, ha especificat que no s'ha detectat cap robatori en el temps que ha estat desallotjat el veïnat de la resta de poblacions afectades.

A més, Bernabé ha confirmat que dilluns de vesprada es reunirà a Terrateig amb els alcaldes i les alcaldesses de les poblacions afectades per l'incendi per a explicar els passos que s'han de donar "per a demanar ajudes en el cas que tinguen danys concrets". "El Govern d'Espanya sempre ha sigut molt sensible davant situacions com la que estem vivint", ha afegit la delegada del govern.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, que es va desplaçar la vesprada de dissabte al centre de comandament avançat, va indicar que "diumenge podria ser el dia en què declarem estabilitzat i perimetrat l'incendi". Així i tot, va demanar prudència, ja que el vent "ha jugat males passades" durant les tasques d'extinció i cal estar pendents de l'avanç de la situació.

A hores d'ara, el foc ja ha arrasat més de 2.500 hectàrees i presenta un perímetre de vora seixanta quilòmetres.

Des de la delegació del govern es treballa amb la hipòtesi que es tracta d’un foc originat pel “factor humà”. "Després d'escoltar els diferents testimonis, la Guàrdia Civil investiga ara si es tracta d'un incendi accidental o intencionat", va indicar Pilar Bernabé des del centre de comandament avançat, situat a Llocnou de Sant Jeroni. Al respecte, el president Mazón va indicar que, si es tracta d'un incendi provocat, "no ha sigut ni un aficionat ni un gamberro, sinó d'algú que sap el que està fent. I anirem a buscar-lo", ha dit.

Després de la reunió del dissabte de matí del centre de coordinació d’emergències amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats, es va decidir desconfinar les poblacions de la Font d’en Carròs i Potries, que concentren una població d’unes 5.000 persones. Ja de vesprada els veïns i les veïnes de Vilallonga, Castellonet de la Conquesta i Terrateig que van ser evacuats dijous també van poder tornar a casa. 

Mapa incendi Montitxelvo veïnat actualitzat dissabte vesprada
Mapa incendi Montitxelvo veïnat actualitzat dissabte vesprada / Marta Pascual

La previsió per a aquest diumenge és que bufe el vent de ponent, amb més intensitat en les hores centrals del dia i menor durant la nit i s'ha decretat el nivell extrem de preemergència a tota la Comunitat Valenciana, excepte al litoral de València i Castelló.

També et pot interessar

stats