Aquesta matinada comença l'horari d'estiu: beneficis, incovenients i debat obert

Enguany és quan el Parlament Europeu decideix si elimina els canvis d'hora a partir del 2021 en tot Europa.

Aquesta matinada del diumenge arriba l'horari d'estiu
Aquesta matinada del diumenge arriba l'horari d'estiu
27 de març 2021 - 06:00

La matinada d’aquest diumenge, a les 02:00 hores seran les 03.00 hores. Després d'avançar una hora els rellotges començarà l'horari d'estiu, que s'estendrà fins a l'últim cap de setmana d'octubre, quan el rellotge tornarà a l'horari d'hivern. El Parlament Europeu va aprovar l'any 2019 amb una àmplia majoria que enguany seria l'últim any en què la ciutadania europea canviaria l'hora dels rellotges.

Beneficis i inconvenients del canvi horari

El canvi horari forma part de la directiva europea 2000/84CE, que afecta a tots els Estats membres. L’objectiu es aprofitar millor la llum solar durant la vesprada. Actualment no existeix la possibilitat que un estat membre no aplique aquest canvi d'hora. La Comissió Europea considera que el consum d'energia no és l'únic aspecte positiu i subratlla altres impactes beneficiosos sobre sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària, les condicions de treball, les maneres de vida, la salut, el turisme o l'oci.

El canvi d'hora es remunta a la dècada dels 70 –amb la primera crisi del petroli–, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per a aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat. Una enquesta realitzada per la Comissió Europea al 2018 va mostrar que el 80% de la ciutadania volia posar fi a aquesta pràctica. A l'estat espanyol, l'única enquesta realitzada pel Centre d'Investigacions Sociològiques sobre aquesta qüestió assenyalava que el 65% de la ciutadania espanyola preferia adoptar l'horari d'estiu tot l'any. 

Al 2016, les Corts van aprovar una declaració institucional que demanava el govern que iniciara un ‘’procés de diàleg per a mantindre l'horari d'estiu’’, perquè segons les Corts tindre més claror beneficiava els comerços i el sector hostaler. En contra dels arguments en clau econòmica, la Unitat del Son de l'Hospital La Fe de València adverteix que l'horari d'hivern és més saludable que el d'estiu. També pel que fa a la salut, el canvi d'hora pot produir trastorns del son, sobretot en alguns grups de risc. 

És un debat que ve de llarg, de quan el dictador Franco el 16 de març de 1940 va imposar de sobte l’horari de Berlín, en lloc del que corresponia a Espanya. Des d’aleshores tot Espanya (excepte les Canàries, on hi ha una hora menys) té l'hora europea central (la de Berlín) en lloc de l'occidental (la de Londres), la qual cosa implica una hora d'avançament respecte al sol a l'hivern i dos a l'estiu, com a mitjana. 

També et pot interessar

stats