La mascareta, una barrera de comunicació per a les persones sordes
Per posar-li remei, confeccionen mascaretes amb la part de la boca transparent per facilitar la lectura dels llavis.
Enmig de la crisi per la Covid-19, les mascaretes s'han convertit en un element imprescindible, però per a les persones amb discapacitat auditiva suposen una barrera per a poder comunicar-se.
A la Comunitat Valenciana 128.000 persones tenen discapacitat auditiva, segons les últimes dades de l'INE, i anar al metge o a comprar, per exemple, els resulta impossible en moltes ocasions perquè no poden llegir els llavis de les persones que van amb la mascareta. Per posar-li remei han sorgit iniciatives en les xarxes i hi ha molts voluntaris que confeccionen mascaretes amb la part de la boca transparent per facilitar la lectura dels llavis.
Pepa Sastre, una il·lustradora de la Vall d' Uixó (Plana Baixa), ha volgut visibilitzar aquesta situació amb els seus dibuixos per a conscienciar-ne la societat. L'idea va sorgir arran d'una situació que va viure en un supermercat, quan li va demanar a un policia que es llevara la mascareta per poder llegir-li els llavis. Una situació que ella ha convertit en una il·lustració amb molta ironia per mostrar les barreres de comunicació que viuen dia a dia les persones amb discapacitat auditiva. Ara els seus dissenys es distribueixen en farmàcies, centres de salut i establiments, i també té sol·licituds d'altres països. Els interessats poden demanar-los a través del seu correu info@incomedia.com.
La Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord) ha detectat un increment d'aquests problemes d'accessibilitat comunicativa, especialment entre la gent gran. Carolina Galiana, presidenta de Fesord, ens explica que hi ha persones menors que no tenen un bon nivell de llengua de signes, i per això han adaptat tots els recursos de la Covid-19, com els telèfons d'atenció, i també han habilitat mecanismes de mediació, com els intèrprets.