Marxa arrere al projecte per a allargar un dic i protegir el restaurant a la cala del Tangó a Xàbia

La pressió d'ecologistes i el rebuig per part del veïnat a la concessió de l'explotació del restaurant, estan entre les causes. La Conselleria de Política Territorial estudia la regeneració de la cala

Marxa arrere al projecte per a allargar un dic i protegir el restaurant a la cala del Tangó a Xàbia / À Punt NTC
Zaida Ruiz
César Rodríguez
09 de setembre 2021 - 17:19

La subdirecció general de Ports ha fet marxa arrere i ha paralitzat el projecte que proposava allargar un dic i protegir el restaurant a la cala del Tangó a Xàbia (Marina Alta). La pressió d'ecologistes i les protestes del veïnat han tingut a veure.

La cala del Tangó, també coneguda com cala del Pope, és un espai natural que la mar i els despreniments han anat fent desaparéixer des de fa més d'una dècada. La Conselleria ara projecta estudiar la seua regeneració.

Comparar com lluïa la platja del Tangó a finals dels 60, davall els penya-segats del cap de Sant Antoni, i com es mostra ara permet veure la seua regressió. El pas del temps ha provocat la desaparició de la cala. Una regressió que no sols té efectes en aquesta part del litoral. Moltes platges valencianes, de nord a sud, pateixen els mateixos problemes. Les tempestes i borrasques incrementen aquests efectes.

Imatge que presenta la cala del Tangó o del Pope, a Xàbia (Marina Alta)
Imatge que presenta la cala del Tangó o del Pope, a Xàbia (Marina Alta) / À Punt NTC

La polèmica s'ha revifat pel projecte de reparació del dic de la subdirecció general de Ports i per la concessió de l'explotació del restaurant. Tot i que després del rebuig suscitat al municipi, la Conselleria de Política Territorial, de la qual depenen les obres, ha anunciat que estudiarà la regeneració d'aquesta cala. De fet ja s'estan fent diversos estudis, com el de viabilitat, ha explicat María Luisa Martínez, directora general de Ports, Aeroports i Costes, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

D'aquesta manera, s'atén una petició que reclamaven tant des de l'ajuntament com per part d'alguns grups ecologistes. José Chulvi, alcalde de Xàbia, ha explicat a À Punt que fan falta informes tècnics que determinen la "viabilitat o no de la regeneració de la cala".

Marina Pellín, d'Ecologistes en Acció de la Marina Alta, per la seua part, ha argumentat que "la presència del restaurant afecta la conca del barranc i per tant la cala, fins a la seua desaparició". La cala del Tangó és una cala que per al veïnat, per als xabiencs, guarda molts records.

També et pot interessar

stats