María Garcés (Fisabio): "No hi ha cap raó per a no vacunar amb AstraZeneca en totes les edats"

La investigadora de l'àrea de vacunes insisteix que la vacuna "és segura i efectiva" com Pfizer o Moderna.

La investigadora de l'àrea de vacunes de Fisabio María Garcés
La investigadora de l'àrea de vacunes de Fisabio María Garcés / À Punt NTC

Una setmana després de reprendre a Espanya la vacunació contra la Covid-19 amb el preparat d'AstraZeneca, suspesa preventivament durant deu dies mentre s'investigaven alguns casos de trombosi entre la població, encara planen els dubtes sobre la seua seguretat. En tot l'Estat hi ha ja prop d'un milió i mig de persones que ja han rebut la primera dosi, mentre que a la Comunitat Valenciana aquest dimecres continua la immunització del sector educatiu, un procediment en què la Conselleria de Sanitat preveu punxar més de 145.000 persones. Sobre la desconfiança que ha despertat en part de la societat i els vaivens de les autoritats polítiques a l'hora d'establir les franges d'edat a què es pot administrar, la investigadora de l'àrea de vacunes de Fisabio María Garcés Sánchez ha insistit en Les notícies del matí que la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca és segura i efectiva, igual que les altres dos que s'estan comercialitzant a Europa. És més, assegura que no hi ha "cap raó per a no aplicar-la en totes les edats", de la mateixa manera que les fabricades per Pfizer i Moderna.

Garcés s'ha mostrat així de contundent en la televisió d'À Punt i ha llançat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania que s'haja de vacunar amb AstraZeneca. A Espanya el límit d'edat per a poder inocular aquest fàrmac s'ha ampliat recentment dels 55 a 65 anys, igual que en diversos països europeus, però el Consell Interterritorial de Salut revisa aquest dimecres si autoritza també injectar-lo a personal essencial major de 65. L'experta ha argumentat que ja hi ha evidències científiques que el sèrum és segur, eficaç i efectiu per damunt fins i tot dels 80 anys. "Recordem que l'Agència Europea del Medicament va autoritzar-la per a totes les edats", ha recalcat. 

Les vacunes, ha recordat la científica, com qualsevol medicament, no estan exemptes de provocar reaccions adverses. Però, al mateix temps, passen rigorosos exàmens abans de ser autoritzades i són els fàrmacs als quals els organismes reguladors exigeixen més seguretat. "Els efectes adversos importants tenen una freqüència molt baixa o són pràcticament nuls", ha dit, en relació amb els casos de trombes detectats recentment en alguns països d'Europa. Garcés ha insistit que la incidència de la trombosi és equivalent entre la població vacunada i la que no ho està i ha desvinculat aquestes patologies de les vacunes contra la Covid-19. En tot cas, és aquesta malaltia el que eleva en gran mesura el risc de patir complicacions vinculades amb la coagulació de la sang. 

La investigadora de Fisabio ha destacat l'exemple del Regne Unit, que ja supera els 30 milions de persones vacunades contra la Covid-19, i on s'està administrant majoritàriament el preparat d'AstraZeneca. "Tenen les mateixes xifres d'efectivitat vacunal, fins i tot millors", ha dit al respecte.

Pel que fa als casos de trombocitopènia protrombòtica immune detectats a Alemanya, en què s'ha decidit suspendre l'administració d'AstraZeneca a menors de 60 anys, Garcés explica que es tracta de quadres molt estranys, amb una proporció d'un cas per milió. Les autoritats sanitàries estan investigant si existeix una associació d'eixa patologia amb dones menors de 55 anys, però encara no hi ha evidències científiques per a traure conclusions definitives. 

Ha remarcat, en tot cas, que existeixen xarxes de vigilància farmacològica "molt potents" que estudien com està sent l'administració de totes les vacunes i fan un seguiment de les possibles reaccions adverses que sorgeixen. "Hem de tindre clar que les vacunes són l'única ferramenta que tenim per a eliminar la pandèmia. Les mascaretes no ens salvaran", ha conclòs.  

També et pot interessar

stats