Margarita del Val adverteix que la pandèmia següent vindrà per l'aire
El missatge de la viròloga en la cimera internacional sobre pandèmies feta a València: "Cada vegada fem els edificis més intel·ligents per a estalviar energia, però també menys saludables per a la transmissió de malalties respiratòries"
Aprendre del passat i utilitzar les lliçons de la covid-19 per tal de preparar-se per a futures crisis sanitàries. Amb aquest objectiu ben fixat al cap s'han citat aquest dimecres a València veus expertes en virologia i epidemiològia en la I Cimera Internacional de Gestió de Pandèmies, organitzada per l'Ajuntament. La trobada, que ha reunit representants d'una quarantena d'organitzacions, nacionals i internacionals, s'emmarca en el projecte europeu Stamina i té com a objectiu posar en comú les actuacions que s'han mamprés en tot el planeta per a combatre la covid-19 i trobar noves formes de coordinació i presa de decisions entre els cossos de seguretat i les diverses autoritats sanitàries.
Per la capital del Túria han desfilat cares tan conegudes Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), i la viròloga del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Margarita del Val. Ambdós han coincidit a assenyalar que no estem davant de l'última pandèmia que colpejarà el món, sinó que en vindran d'altres en els pròxims anys.
Del Val ha anat més lluny i ha vaticinat que el següent virus pandèmic també es propagarà per l'aire, com el SARS-CoV-2, i no per altres vies més tradicionals en epidèmies passades com són l'aigua —ha posat d'exemple el còlera— o els aliments. Els estudis sobre la propagació del coronavirus –ha remarcat– deixen clar que "el mecanisme de transmissió per aire és molt important i no el teníem present". "Estem fent cada vegada els edificis més intel·ligents per a estalviar energia, però també menys saludables per a la transmissió de malalties respiratòries", ha advertit la viròloga, que demana no oblidar tot allò que hem aprés durant la pandèmia de covid-19.
De cara als anys que venen, l'experta recomana centrar els esforços a netejar l'aire perquè esdevindrà la principal via de propagació no sols del coronavirus, que encara hi resisteix, sinó també d'altres que provoquen malalties respiratòries com la grip. "Hem d'aspirar a tindre cada vegada un aire més net, que siga un dret no haver de filtrar l'aire que respirem", ha apuntat Del Val. Per a aconseguir-ho, recorda que existeixen mesuradors de diòxid de carboni (CO2) que permeten saber si l'aire que tenim al voltant és de bona qualitat o està contaminat i, per tant, si hi ha risc de contagi d'alguna malaltia. Aquests instruments ja s'han instal·lat en entorns com els col·legis o les universitats.
Pel que fa al procés d’immunització, la viròloga s'ha mostrat partidària d'administrar una quarta dosi generalitzada si és necessari, però només amb una vacuna nova que protegisca contra les últimes variants com l'òmicron. Segons del Val, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i la resta de les agències reguladores mundials començaren a establir les regles per a les noves vacunes que cal preparar contra les variants del coronavirus a l'inici d'aquest any. I ha destacat que fa poc que l’EMA va informar que algunes d’aquestes noves vacunes contra la variant òmicron, la més estesa actualment, i alguna de les anteriors estan prop de poder ser avaluades i, per tant, aprovades. Per això, ha assenyalat que la quarta dosi, en cas que siga necessària, hauria de ser "d'una vacuna nova que estiga feta amb les noves variants".
La viròloga del CSIC ha instat a aprofitar l'època estival, marcada per registres favorables de la pandèmia, per a fer els deures i preparar-se per a l'hivern. No fer-ho tindria conseqüències: "Estic quasi segura que el Nadal que ve, amb el comportament habitual, ens contagiarem més de totes les malalties respiratòries, també de la covid", ha dit. La recepta que proposa per a mantindre a ratlla els virus passa per impulsar la neteja de l'aire abans que el fred obligue a tancar les finestres dels espais a la tardor i l'hivern, i protegir els col·lectius de més risc.
Per la seua banda, Fernando Simón, veu i rostre més visible de la pandèmia de coronavirus a Espanya, ha defés que, davant d'un problema global com aquest, cal donar respostes coordinades en l'àmbit planetari. "És important coordinar l'actuació des del punt de vista global perquè precisament aquesta globalització fa que el món siga també més xicotet i pròxim per als virus", ha assenyalat el responsable del Ccaes.