Maltractar una mascota a partir de hui pot suposar multes de fins a 200.000 euros

La llei de benestar animal entra en vigor a mig gas perquè alguns aspectes necessiten el desenvolupament d'un reglament que no ha pogut aprovar-se perquè el govern actual està en funcions

Un gat domèstic / À Punt NTC

La nova llei de benestar animal entra en vigor aquest divendres, sis mesos després de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. Entre les mesures que s'hi apliquen hi ha l'obligatorietat de comunicar a les autoritats competents la tinença d’animals pertanyents a espècies que presenten algun tipus de perillositat o la necessitat d'aplicar un principi de precaució en matèria de conservació de la fauna silvestre amenaçada. La norma també recull penes en cas de maltractament a les mascotes de fins a 200.000 euros. D'aquesta llei estan exclosos els gossos de caça.

La norma es recolza en dos eixos: el primer és lluitar per eliminar "la xacra de l'abandó d'animals al nostre país, "la xifra del qual està entorn dels 300.000 cada any"; El segon eix pretén assegurar el sacrifici zero a les gosseres (vora 100.000 animals sans són sacrificats). La llei, a més, recull una bateria d'obligacions per als amos, però sense obligar ara com ara al curs de gossos ni al segur, a l'espera d'un reglament.

Entre altres novetats, la nova llei recull que els animals de companyia no podran deixar-se sense supervisió més de tres dies consecutius. En el cas dels gossos, el límit permés és menor i no podran estar sols més de 24 hores consecutives. Les botigues de mascotes, d'altra banda, deixaran de vendre'ls i només podran adquirir-se des dels criadors i tampoc podran utilitzar-se animals domèstics en espectacles públics ni sotmetre'ls a treballs excessius ni maltractar-los. Així mateix, hauran d'evitar la reproducció indiscriminada i manejar les mascotes amb mètodes que no els causen sofriment.

La llei de benestar animal entrarà en vigor a mig gas atés que aspectes com el curs de tinença de gossos i l'assegurança de responsabilitat civil no seran encara obligatoris, ja que necessiten el desenvolupament d'un reglament que no ha pogut aprovar-se perquè el govern actual està en funcions. De fet, diverses organitzacions i associacions han denunciat en els últims dies la confusió jurídica d'aquesta situació i han recomanat als qui tinguen gossos cerciorar-se sobre si les seues assegurances de llar també tenen cobertura de responsabilitat civil enfront de danys a tercers de les seues mascotes, per a evitar disgustos d'última hora. La llei estableix sancions econòmiques que van des dels 500 als 200.000 euros, depenent de la gravetat de la infracció.

Les botigues tenen un any per a adaptar-s'hi

Entre les novetats, es prohibeix el sacrifici d'animals de companyia als centres de protecció animal i no podran ser sacrificats per falta d'espai o per motius econòmics. L'eutanàsia estarà permesa sota criteri veterinari quan el benestar de l'animal estiga compromés. A més, les botigues que comercialitzen gats, furons i gossos hauran de deixar de vendre'ls i disposaran d'un any de termini per a adaptar-se a la llei.

També et pot interessar

stats