El maltractament o les ferides motiven més de la meitat de les telefonades sobre animals de l'112

L’assistència a espècies protegides o les bresques de les abelles són els altres problemes més freqüents al servei d’Emergències

Amparo Requena, presidenta de Modepran: \"A Espanya els animals encara es consideren coses\"
Els animals domèstics abandonats o suposadament maltractats són el motiu principal de les telefonades a l'112 / À Punt NTC

Els animals abandonats, maltractats o perduts estan darrere de més de la meitat de les telefonades que rep el servei d’Emergències de la Generalitat, l’112. El 54% de les 15.000 cridades que reben en aquest centre d’assistència relacionades amb els animals són per a advertir de situacions com aquestes. Els animals atrapats o amb comportaments violents també s’emmarquen en aquest tipus de telefonades.

L’assistència de les espècies protegides (20%) i les bresques de les abelles (18%) en immobles o en la via pública són, per aquest orde, les altres situacions que motiven els avisos a l'112, com assenyalen des d’aquest servei.

En menor proporció, un 2% de les telefonades que tenen a veure amb animals fan referència a espècies marines, mentre que la caça o la pesca il·legals estan darrere del 3% de les telefonades.

En el cas de les espècies marines, les cridades adverteixen de la presència d’animals, bé siguen vius o morts, prop de la costa. En la majoria de casos es tracta d’albiraments de cetacis, com balenes o dofins, tortugues, taurons o tintoreres o meduses.

Les infraccions de la normativa de caça esportiva i la pesca il·legal suposen el 3% de telefonades per a requerir l’assistència per als animals. En la majoria de casos, aquests avisos adverteixen de la caça o la pesca en zones no permeses, fora de temporada, sense llicència o d'espècies prohibides.

Depenent de l’objecte de la telefonada, l’112 activa un protocol diferent. En alguns casos, l'avís es deriva al Centre de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana, en uns altres a la Guàrdia Civil o a la Policia Local, entre altres organismes.

Avisos per albirament de cauets els últims dies

Des de l’112 destaquen les telefonades que s’han rebut en els últims dies en relació amb l’albirament de cauets, una espècie d'ocell marí que té un parentiu pròxim a les gavines o els frarets, i que prové de les costes d'Islàndia, Escandinàvia i les illes Britàniques. Només entre el 28 de novembre i el 5 de desembre, l'112 ha rebut 24 telefonades per aquest motiu. 

També et pot interessar

stats