Malestar entre veïnat i banyistes del Perellonet perquè l'Albufera enverdeix l'aigua de la platja

El problema es repeteix cada estiu pel desembassament del parc natural i la Generalitat remarca que la mar és apta per al bany

El trasvassament d'aigua de l'Albufera tiny de verd la mar al Perellonet
El desembassament d'aigua de l'Albufera tiny de verd la mar al Perellonet / À Punt NTC

Els banyistes de la platja del Perellonet estan en peu de guerra des que ha començat l'estiu perquè la mar ha passat a ser verda. La raó està en el desembassament de l'aigua procedent de l'Albufera, que està tenyint amb aquest cridaner color el litoral. 

Tot i que és òptima per al bany, la terbolesa i la forta pudor que desprén l'aigua més que convidar a entrar-hi fa fugir els visitants de la platja. "Un fàstic, no ens hi hem clavat" és la queixa que més arriba a Luis Zorrilla, alcalde pedani del Perellonet, procedent de persones que s'acosten a la vora i, tot seguit, peguen mitja volta en veure l'estat de la mar. El rebuig social és tan elevat que esguita fins i tot l'hoteleria i el comerç local, que ha començat a acusar la pèrdua de clientela. 

El problema no és nou, sinó que es repeteix cada estiu. Fa anys que el veïnat i els comerciants de la zona reclamen una solució a una realitat provocada per l'obligatorietat de traure aigua dolça de l'Albufera, una acció necessària per a mantindre uns nivells òptims del llac i de les espècies que viuen al parc natural. 

El procediment de desembassament està regulat per una norma dependent de la Conselleria de Medi Ambient, que recomana obrir les comportes en horari nocturn per tal d'evitar molèsties. Però permet excepcions durant el dia, per a moments específics en què s'ha de garantir un flux d'aigua adequat per necessitats ambientals del parc, puntualitza en declaracions a À Punt NTC la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón. 

La responsable de la Conselleria de Medi Ambient recorda que el paratge es troba en la desembocadura d'una marjal, que es tracta d'una zona humida. Això explica el fet que de vegades les aigües van acompanyades de residus de matèria orgànica, sobretot restes vegetals, que "no necessàriament és contaminant". I remarca que la salut de les aigües és bona més enllà del color que presenten: "Fem anàlisi cada setmana i les aigües tenen una qualitat estupenda, això és el que ha d'importar els usuaris", remarca Tuzón.

Però tot i els estudis, els banyistes asseguren que la brutícia brolla cada dia. Canyes, plàstics o botelles arriben a parar a la mar, confirmen des de l'associació veïnal del Perellonet. L'alcalde pedani, Luis Zorrilla, reclama una solució per a residents, estiuejants i visitants que venen a passar el cap de setmana i que es base en l'acord i el consens. 

Trobar l'equilibri no és fàcil, i més encara quan les repercussions afecten la butxaca dels comerciants locals. "Qui ve a passar el dia és qui fa ús dels comerços i restaurants, però, si no venen, no tindrem la faena que esperem a l'estiu", lamenta Elisa Comes, presidenta de l'associació de comerç i hoteleria. Una falta de consens que, es mire com es mire, no té pinta de poder aclarir-se.

També et pot interessar

stats