El malbaratament alimentari a Espanya: cada setmana acaben al fem 23,1 milions quilos de menjar

Es redueix el desaprofitament de fruita i llet, però creix el de les sobres del dinar cuinat a casa, segons un informe del Ministeri d’Agricultura

Mentre s'ha reduït el malbaratament de fruita i verdura, ha crescut el dels productes cuinats / À Punt NTC

Els espanyols van malbaratar un 6,2% menys d’aliments i begudes durant l’any passat que durant el 2021. Malgrat aquesta reducció, que és inferior a la del període anterior -quan va baixar un 14,2%-, cada setmana de l’any passat van acabar al fem 23,1 milions de quilos o litres d’aliments.

Són algunes de les dades colpidores que ofereix l'informe de consum i desaprofitament alimentari a Espanya que analitzava els hàbits dels consumidors espanyols durant el 2022 i que ha presentat aquest dijous el Ministeri d’Agricultura.

Darrere de la reducció del malbaratament hi ha un context d’inflació, que va comportar un encariment dels preus, la recuperació dels menjars fora de casa per la millora de la situació sanitària, la flexibilització de la faena entre l'oficina i la llar, i una millor planificació del consum, segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La xifra històrica més baixa

A pesar de la desacceleració en el ritme de malbaratament, Espanya ha assolit, amb una reducció del 6,2% anual, la xifra més baixa des que existeixen registres. Per culpa del desaprofitament d’aliments, van acabar al fem 1.201,92 milions de quilos o litres, la major part d’aquesta quantitat, més d’1,1 milions, es va desaprofitar a casa.

Segons l’estudi del Ministeri d’Agricultura, durant l’any passat 12,6 milions de cases van continuar malgastant aliments, mentre que un de cada tres cases no va tirar res al fem.

Es va reduir, sobretot, el desaprofitament de productes sense utilitzar (el 9% menys) i, des del Ministeri apunten que encara fa falta gestionar millor les sobres de receptes preparades a casa, atés que ha pujat un 6,7% el malbaratament de productes cuinats.

En l’altra cara de la moneda, en la de la millora de l’aprofitament, estan les fruites (baixa un 8% el desaprofitament), les verdures (-3,4%) i la llet (-2,8%). 

També et pot interessar

stats