Durant la pandèmia es va estalviar un 14% més de productes alimentaris

El desaprofitament alimentari és el responsable del 8% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Durant la pandèmia es va estalviar un 14% més de productes alimentaris
Durant la pandèmia es va estalviar un 14% més de productes alimentaris

Aquest 29 de setembre se celebra el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Desaprofitament d'Aliments. Així, l'Associació Espanyola de Fabricants i Consumidors (Aecoc) conjuntament amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha aprofitat aquesta data per a publicar l'estudi El desaprofitament alimentari en la indústria i la gran distribució a Espanya.

Les empreses recorren cada vegada més a reutilitzar els productes per tal de ser més sostenibles i per tal de fer una gestió més eficient dels recursos de què disposen. De fet, segons el document el 70,83% de les empreses de la indústria i la transformació d'aliments ja tenen una estratègia interna definida per a gestionar aquesta qüestió.

La major part del desaprofitament ve de les llars. Allà, el consumidor final és responsable del 42% de la pèrdua d'aliments que es produeixen en el conjunt de la cadena. No obstant això, destaca que durant el confinament provocat per la pandèmia de coronavirus, els espanyols estalviàrem un 14% més de productes que en una època normal. Concretament, tres de cada deu llars no han tirat pràcticament menjar durant les catorze setmanes de confinament.

Espanya és el seté país europeu que més desaprofitament alimentari genera amb 7,7 milions de tones a l'any. Només la superen el Regne Unit, Alemanya, Holanda, França, Polònia i Itàlia. Respecte als grups poblacionals, al nostre país, els joves d'entre 25 i 34 anys són els que més menjar malgasten, amb un 11,7%.

A escala global, a tot el món, un terç dels aliments produïts acaben sent malgastats. El desaprofitament alimentari genera 3.300 milions de tones de gasos d'efecte d'hivernacle a l'any. De fet, el desaprofitament alimentari és el responsable del 8% d'aquestes emissions i, si fora un país, seria el tercer més contaminant del món, només per darrere de la Xina i els Estats Units.

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), només entre la collita i la venda al detall, es perd al voltant del 14% de tots els aliments produïts a escala mundial. Depén de nosaltres canviar aquestes xifres amb hàbits que fomenten l'aprofitament dels aliments i el respecte cap a ells. La FAO proposa una sèrie de mesures perquè aquests hàbits es convertisquen en una forma de vida. Són les següents:

Adopta una dieta més sana i sostenible

Preparar menjars més nutritius és un repte que cal adquirir i que, amb l'ajuda d'Iinternet, ple de receptes saludables, es converteix en una opció accessible i fàcil de compartir.

Compra només el que necessites

Cal evitar les compres compulsives. La millor solució és fer una planificació dels menjars i comprar amb una llista a la mà; no només malbarataràs menys menjar, sinó que també estalviaràs diners.

Tria fruites i verdures lletges

No s'ha de jutjar els aliments pel seu aspecte. Les fruites i les verdures que compleixen l'estàndard, amb colps o formes estranyes, tenen el mateix gust. Utilitza la fruita madura per a batuts, sucs i postres.

Emmagatzema els aliments amb prudència

Els productes més antics han d'estar en la part frontal de l’armari o la nevera i els nous a la part posterior. És recomanable usar recipients hermètics per a mantindre els aliments oberts frescos a la nevera.

Llig l’etiquetatge dels aliments

Hi ha una gran diferència entre les dates de "consum recomanable" i la "data de caducitat". Consulteu les etiquetes dels aliments per a trobar ingredients poc saludables com greixos trans i conservants i eviteu els aliments amb sucre o sal afegits.

Comença amb plats menuts

És recomanable prendre racions més xicotetes a casa i compartir els plats grans als restaurants.

Conserva les restes

Si no es menja tot el que es cuina, congela-ho per a més endavant o utilitza les restes com a ingredient en un altre menjar.

Utilitza els residus alimentaris

En lloc de malbaratar les restes de menjar, composta-les. D'aquesta manera, es retornen els nutrients al sòl i es redueix la petjada de carboni.

Respecta el menjar

Conéixer el procés que comporta l'elaboració d'un aliment ajuda a connectar amb ell. Llig sobre la producció d'aliments i coneix els agricultors.

Dona suport als productors locals d'aliments

Comprar productes locals, ajuda els agricultors i les empreses del nostre territori. També ajuda a combatre la contaminació reduint les distàncies en la distribució dels productes.

Contribueix a mantindre les poblacions de peixos

Cal menjar les espècies de peixos més abundants, en lloc d’espècies amb un risc excessiu de pesca, com el bacallà o la tonyina. Compra peixos que han estat capturats o cultivats de manera sostenible, com ara peixos amb etiqueta ecològica o certificats.

Utilitza menys aigua

No es poden produir aliments sense aigua! Tot i que és important que els agricultors utilitzen menys aigua per a cultivar aliments, la reducció del malbaratament alimentari també estalvia tots els recursos hídrics que es dedicaran a produir-los.

Mantín els sòl i l'aigua nets

Alguns residus domèstics són potencialment perillosos i no s’han de llançar mai a la paperera. Articles com bateries, pintures, telèfons mòbils, medicaments, productes químics, fertilitzants, pneumàtics, cartutxos de tinta, etc. poden filtrar-se al sòl i al subministrament d’aigua, i danyar els recursos naturals que produeixen els nostres aliments.

Menja més llegums i verdures

Augmentar el consum d'aquests aliments contribueix a la sostenibilitat del planeta.

Compartir és cuidar

Dona els aliments que d’altra manera es malbaratarien. Per exemple, les aplicacions mòbils poden connectar el veïnat entre si i amb empreses locals perquè els excedents es puguen compartir.

També et pot interessar

stats