Els malalts crònics pateixen l’encariment del preu de la llum

L'Associació Espanyola de Pacients Crònics alerta que les persones connectades a dispositius mèdics podrien arribar a pagar fins a 700 euros més a l'any

Malalts crònics, pujada preu de la llum
Elena Andreu
José Vicente Cebrián
27 d'agost 2021 - 16:13

Aquest divendres el preu de la llum costa 188,99 euros per megavat hora. És el segon més alt de la història. Amb el cost de l'electricitat encadenant un rècord darrere d'un altre, l'Associació Espanyola de Pacients Crònics ha alertat que les persones que viuen connectades a dispositius mèdics podrien arribar a pagar fins a 700 euros més cada any pel rebut de la llum.

Carina Escobar, presidenta de l'associació, ha posat en relleu la “vulnerabilitat i invisibilitat” d’aquests malalts. À Punt ha parlat amb Jesús García, un malalt que necessita oxigen 10 hores al dia. Té hipertensió arterial pulmonar, una patologia que l'obliga a estar connectat diàriament a un compressor d'oxigen. Des que va començar aquesta escalada del preu de la llum ha calculat que el rebut li ha pujat un 49% per cent. A més a més, necessita tindre encés l'aire condicionat perquè si no, s'ofega. Jesús García és pensionista.

L'increment de la factura de la llum afecta també el cost de la vida d’aquest altre malalt, Pepe Tineo, que necessita fer-se la diàlisi a casa. Té una malaltia renal crònica i es fa la diàlisi peritoneal a casa. Cada huit hores necessita calfar unes bosses per tal que el líquid que li entra al cos estiga a la temperatura adequada.

Encariment cistella de la compra

Un increment, el del preu de la llum, que ve a sumar-se aquest agost a l’encariment del preu del gas, de la gasolina i de la cistella de la compra, que està afectant l'economia de les famílies. 

Mentre el preu de la llum continua en la seua pujada lliure, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha iniciat aquesta setmana la investigació d'algunes elèctriques que des de la entrada en vigor de les noves tarifes, el passat 1 de juny, han inclòs un increment fins a un 30% superior al que correspondria. L’OCU recomana els consumidors i consumidores que revisen les seues factures, comparen les tarifes i, en cas que hagen pagat més, sol·liciten la devolució dels diners. 

També et pot interessar

stats