La mala dieta mata més que qualsevol altre factor de risc
Un estudi científic atribueix a la dietes pobres una de cada cinc morts al món, més que el tabac.
Onze milions de persones van perdre la vida el 2017 per causes atribuïbles a una mala dieta, és a dir, una de cada cinc persones que van faltar al món. L'alimentació deficient, la falta d'ingesta de fruita i verdura o el consum excessiu de sal, begudes ensucrades i carn processada maten més persones que el tabac, que es relaciona amb huit milions de morts a l'any al món. Són les conclusions inquietants de l'estudi “Càrrega global de la malaltia", que publica la revista mèdica The Lancet i que ha examinat quinze factors dietètics clau en 195 països entre els anys 1990 i 2017, vora dues dècades.
"La mala dieta és responsable de més morts que qualsevol altre factor de risc del món" afirma Chris Murray, el director de l’Institut de Mètriques i Avaluació Sanitàries de la Universitat de Washington, que ha dirigit l'estudi.
Segons els autors, deu dels onze milions de morts atribuïdes a la mala dieta es van produir per malalties cardiovasculars, al voltant de 913.000 per diversos tipus de càncer i quasi 339.000 per diabetis de tipus dos.
Una dieta pobre, més perillosa que l'excés d'aliments dolents
L'estudi especifica que els factors de la dieta amb més incidència en les defuncions són el consum excessiu de sodi juntament amb la ingesta insuficient de fruita, verdura, llegums, fruita seca i llet. Atorga, però, menor incidència a les begudes ensucrades, el sucre, els greixos i la carn roja. En aquest sentit, els investigadors assenyalen que "les morts s'associen més amb el fet de no menjar prou aliments saludables que amb menjar-ne massa dels que són dolents per a la salut".
Aquest raonament du els autors a recomanar a les autoritats més èmfasi en l’impuls de dietes equilibrades i l'accés a productes sans que en la restricció d'aliments menys saludables.
Espanya, el tercer país més saludable
Dels 195 països analitzats, la major proporció de morts relacionades amb la dieta es va registrar a l’Uzbekistan, seguit de l'Afganistan, les illes Marshall i Papua- Nova Guinea.
En la part contrària, Israel lidera el rànquing de països amb la dieta més saludable, seguit per França, Espanya, el Japó i Andorra.
Per regions, l'excés de sodi es considera el principal factor de risc a la Xina, el Japó i Tailàndia. A Bangla Desh es menja poca fruita i als Estats Units, Alemanya, el Brasil, Nigèria, Rússia o l’Iran es va detectar una deficiència de consum de grans i cereals integrals. En la part positiva s’hi destaca el bon consum de llegums al Carib, Amèrica Llatina i algunes parts d'Àfrica.
L'estudi ha sigut possible amb el finançament de la fundació Bill & Belinda Gates.