Maig ha sigut el mes més humit en quinze anys

La inestabilitat ha continuat durant l'inici del mes de juny i aquest divendres s'han registrat precipitacions destacades en localitats com Villena, Cocentaina o Torres de les Maçanes

Llamp a Oriola, el Baix Segura / Susana Navarro

El mes de maig del 2023 ha sigut el més humit des de fa quinze anys i tèrmicament normal a la Comunitat Valenciana, amb una temperatura mitjana de 17 graus. La precipitació acumulada ha sigut de 106, més del triple que el mitjana climàtic normal.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els primers deu dies de maig van ser continuació del temps sec i quasi estiuenc d'abril, però a partir de la segona desena "el temps va canviar, i encara que no hi ha hagut un pic fred destacat, les temperatures han estat de manera persistent per davall de la mitjana".

Així, la mitjana de temperatura de maig és igual a la normal, encara que el mes "no ha sigut normal", ja que mentre en la primera meitat va tindre una temperatura mitjana de 17,7 graus, en la segona va ser quasi un grau i mig més freda, 16,3. La primera setmana va tindre una anomalia d'1,8 °C per damunt i la segona, d'1,7 °C menor.

A més, després de moltes setmanes de sequera, el maig del 2023 ha sigut el més humit dels últims quinze anys, des del 2008, i només en aquest mes s'ha acumulat un 25% més de precipitació que en els cinc mesos anteriors.

En la mitjana de la Comunitat Valenciana, i a les províncies de Castelló i València, és el mes de maig més humit dels últims quinze anys, però a la província d'Alacant no hi ha precedents d'un mes de maig tan humit com el d'enguany.

La precipitació mitjana provincial a Alacant, 148,9 litres per metre quadrat, és quasi cinc vegades la de la mitjana normal (31,5 l/m²) i, fins i tot, arriba a ser un 34% superior a la de maig del 2008, que fins ara era el més humit.

A la província de València, la precipitació acumulada, 92,3 l/m², és una mica més del doble que la de la mitjana normal (45,5 l/m²) i l'acumulat a Castelló, 93,3 l/m², presenta un superàvit del 72%, ja que la normal provincial és de 54,3 l/m².

Així, el dèficit pluviomètric de l'any hidrològic, que a principi de mes era superior al 40%, amb les pluges de maig s'ha quedat reduït al 20%, segons indica AEMET.

Des de meitat de febrer fins a principi de març, la corba d'acumulació de precipitació va romandre pràcticament plana a causa de l'absència de pluja durant noranta dies: març i abril van ser mesos extremadament secs, els més secs de les seues sèries.

Juny comença amb tempestes

En tot cas, la inestabilitat ha continuat durant l'inici del mes de juny. De fet, la Comunitat Valenciana es troba durant aquest divendres en alerta groga a l'interior i al litoral sud de València i nord d'Alacant. I durant la jornada s'han acumulat quantitats significatives a localitats com ara Villena (57,9 litres per metre quadrat), Cocentaina (43,8), o Torres de les Maçanes (34,4 litres per metre quadrat), segons dades d'Avamet. I ha sigut precisament a Villena on un raig ha deixat una de les imatges més impactants de la jornada en impactar sobre l'institut de la localitat.

També et pot interessar

stats