Els embassaments del Xúquer i el Segura eleven les reserves d'aigua gràcies a les pluges

Respecte a l'any hidrològic, les precipitacions estan al voltant del 27% per davall del normal, perquè s'han registrat des de l'1 d'octubre fins al 28 de maig 396 litres per metre quadrat, quan el normal són 516 Litres per metre quadrat

EMBASSAMENT DE BELLÚS, LA VALL D'ALBAIDA, ANA MOMPÓ
Embassament de Bellús, la Vall d'Albaida / ANA MOMPÓ

Les pluges dels últims dies han augmentat les reserves dels embassaments a la conca del Segura en 17 hectòmetres cúbics, mentre que al Xúquer han pujat en 7 hectòmetres cúbics en els darrers set dies. Els embassaments del Xúquer estan al 58% de la seua capacitat, dues dècimes més que la setmana passada i 10,5 punts per damunt de la mitjana espanyola, en concret en 1.651 hectòmetres cúbics. Això vol dir que són 225 menys que l’any passat, però 81 més que la mitjana dels últims 10 anys.

Pel que fa al Segura, les reserves estan a un 35%, 1,5 més que l’última setmana i 12,5 punts per davall de la mitjana, amb 399 hm³. Per tant, hi ha 111 hectòmetres cúbics menys que fa un any i 150 menys que la mitjana dels últims 10 anys.

La reserva hídrica espanyola torna a descendir per huitena setmana consecutiva i es troba actualment en el 47,5% de la seua capacitat total, amb un total de 26.640 hectòmetres cúbics d'aigua, un 0,2% menys, segons el Ministeri per a la Transició Ecològica.

Les precipitacions d'aquesta setmana han afectat "considerablement" tota la Península, destaca el Miteco, amb una màxima de 128,8 litres per metre quadrat, que s'ha registrat a Castelló.

Rubén del Campo, portaveu d’Aemet, ha detallat que les precipitacions dels últims dies suposen una aportació d'humitat "molt valuosa" per als sòls, que estan ara molt més secs del normal per a aquesta època de l'any. Ha afegit que "com que el cel està més nuvolós i la humitat de l'aire és alta, l'evaporació és menor, la qual cosa afavoreix que la vegetació reduïsca el seu estrés hídric".

No obstant això, les pluges "no s'han notat encara en l'aigua embassada". Les eixides d'aigua dels embassaments han superat les entrades i no han aconseguit revertir la tendència a la baixa que en els últims mesos ha experimentat la reserva hídrica.

Respecte a l'any hidrològic, les precipitacions estan al voltant del 27% per davall del normal, perquè s'han registrat des de l'1 d'octubre fins al 28 de maig 396 litres per metre quadrat, quan el normal són 516 Litres per metre quadrat.

Del Campo ha posat l'accent en el fet que "estem, per tant, davant d'un dels 8 anys hidrològics més secs fins hui des del 1961".

També et pot interessar

stats