El mercat Els Magazinos acull la segona edició d'Olis de Diània

Dénia celebra la fira gastronòmica i cultural per a fer valdre aquesta matèria primera de proximitat

Foto de la primera edició Olis de Diània / Els Magazinos

Els Magazinos, el gran mercat gastronòmic i cultural de Dénia (Marina Alta), acollirà aquest dissabte 15 d’abril la segona edició de la Fira Olis de Diània. Els olis de varietats autòctones tornen a la capital de la Marina Alta per a fer valdre aquesta matèria primera de proximitat.

A la cita acudiran les almàsseres Tossut Agroecologia Sostenible de Pedreguer, Castell de la Costurera de Balones, Almàssera de Millena, Alfaoliva d'Alfafara i la Cooperativa Agrícola Catòlica Cooperativa Valenciana de Cocentaina. Totes promouen i defensen la preservació de l'entorn a través de la cura de les oliveres centenàries i mil·lenàries, així com l'elaboració de l'oli.

Un matí amb tasts, xarrades i tallers

Des de les 10:30 del matí fins a les 17 hores els visitants podran conéixer de prop i comprar els olis d’oliva verge extra de les marques productores. A més, durant tot el dia, els locals del mercat ofereixen plats elaborats amb Olis de Diània, així que els assistents que recórreguen el denominat “carrer dels Sabors” podran provar les més de vint propostes gastronòmiques.

Amb l’obertura del mercat també se celebra la primera activitat del programa de la fira: el tast d’oli divulgatiu amb cinc olis de Diània. Mentre es fan els tasts tindrà lloc una xarrada per part de l’enginyera agrònoma valenciana Irene Espert, que compartirà tècniques per a diferenciar diferents qualitats d’olis, els criteris que les defineixen i alguns consells útils. Per a poder participar caldrà haver-se inscrit prèviament en el web d'Els Magazinos.

A les 11:30 comença una taula redona entorn del tema “La recuperació d'un territori de muntanya”. En el debat hi participaran l'historiador alacantí Javier Calvo, que s’encarregarà de fer la introducció a la història del cultiu d'oliveres, i els oleïcultors Héctor Carrió de Tossut Agricologia Sostenible i Carles Pérez de Castell de la Costurera.

A les 12:30 es presenta el fotollibre Diània terra nostra, de l’escriptor beniarresí Just Sellés, autor també de les novel·les Al-Azraq el Blau i Amira, l’última flora de la muntanya.

En últim lloc, de 12:30 a 14:30 se celebra el taller artístic d’Ebrú mediterrani impartit per l'artista Ximo Canet, on els assistents aprendran a pintar a l'aigua amb olis acolorits amb espècies naturals, una tècnica ancestral que és patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco.

També et pot interessar

stats