Un oli de Càlig, millor Oli d'Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana

Es tracta del Pobill Ecològic, un oli de la varietat arbequina procedent de les finques el Poubonet i el Bovalar de Càlig d'oliveres plantades fa set anys

Els tres millors Oli d'Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana
Els tres millors Oli d'Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana / ESAO

Càlig, situat a la comarca del Baix Maestrat, té el millor Oli d'Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana. Es tracta del Pobill Ecològic, produït per Pobill Ecològics, un oli de la varietat arbequina procedent de les finques el Poubonet i el Bovalar de Càlig d'oliveres plantades fa set anys.

Així ho ha decidit el panell de tast de la III edició del concurs d'Olis d'Oliva Verge Extra (AOVE) organitzat per l'Escola Superior de l'Oli d'Oliva i el Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana.

Les característiques de l'AOVE guanyador rauen en el procés d'extracció de les olives en fred amb temperatura inferior a 27 graus, clau en la qualitat d'un verge extra des del punt de vista gastronòmic i organolèptic, ja que es conserven més aromes, sabors, textures i colors. Es tracta d'un oli jove, afruitat, amb gust de plàtan i de tomaca, segons ha informat CAECV en un comunicat.

El segon premi ha correspost a Campiñero Ecológico, de Campoenguera Cooperativa V, d'Énguera. Es tracta d'un oli cupatge de dues varietats primerenques ―arbequina i koroneiki― produït per una cooperativa integrada per uns 2.000 socis dels termes municipals d'Énguera, Anna, Bolbait i Navarrés i que disposa d'una línia de molta d'olis ecològics i una cura especial en la qualitat agroalimentària.

La localitat de la Marina Alta de Relleu s'ha emportat el bronze. Es tracta de Señoríos de Relleu Organic Coupage, una mescla dels millors olis d'oliva verge extra ecològics de cinc varietats de la zona i arbequina, amb un afruitat mitjà, una lleugera amargor i un picant mitjà alt provinent de l'agricultura ecològica.

Per al president del CAECV, Vicente Faro, "que les tres províncies de la Comunitat Valenciana hagen obtingut reconeixement en aquesta edició dels premis ESAO, demostra el nostre potencial en la producció d'oli ecològic i fa evident que aquest sistema de producció ajuda al desenvolupament rural de les zones de l'interior del nostre territori".

En aquest sentit, els tres municipis guardonats són xicotetes poblacions ―entre les tres sumen menys de 8.000 habitants― amb projectes personals o cooperatius que donen vida a localitats de les zones de l'interior de les tres províncies valencianes.

També et pot interessar

stats