Luis Vañó: "La discapacitat no és el que ens fa diferents, són les barreres les que la provoquen"

El president de Cermi a la Comunitat Valenciana celebra la reforma constitucional per a eliminar el terme "disminuïts" perquè la discapacitat "ha canviat de paradigma i cal passar a un model social" i basat en els drets humans 

Luís Vañó, aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El Congrés inicia aquest dimarts el tràmit parlamentari per a reformar l'article 49 de la Constitució espanyola i eliminar el terme "disminuïts" per a referir-se a les persones amb alguna discapacitat física, psíquica o sensorial. És una reivindicació que mantenen des del 2003 les organitzacions que treballen amb aquests col·lectius, entre les quals està el Comité Espanyol Representant de Persones amb Discapacitat (Cermi). El president de l'ens a la Comunitat Valenciana, Luis Vañó, s'ha felicitat en Les notícies del matí perquè el canvi en la Carta Magna està ja molt prop de materialitzar-se després d'anys de "perseverança" en la petició. "Té un valor superlatiu per a nosaltres", ha assegurat als micròfons de la ràdio d'À Punt.

Vañó ha justificat la reforma constitucional, que s'aprovarà en el ple del Congrés dijous i passarà després al Senat, principalment per dos motius. Primer, perquè és important modificar una terminologia que s'ha quedat "totalment desfasada" i no respon a la realitat del col·lectiu. "Nosaltres no som en cap moment persones disminuïdes", ha assegurat. Però sobretot, ha afegit, el més transcendental era canviar de paradigma, en línia amb el que ha experimentat la discapacitat al llarg dels últims anys: "Era molt necessari passar d'un model assistencialista, mèdic, que en el 78 estava molt bé, a un paradigma basat en els drets humans. El que s'anomena model social. L'article 49 no tenia aquest ADN", ha puntualitzat.

Nosaltres no som en cap moment persones disminuïdes

El dirigent de Cermi ha valorat el fet que les persones que elaboraren la Constitució ara fa més de 45 anys pensaren en el col·lectiu de persones amb discapacitat, però ha remarcat que aquella redacció està ja "sobrepassada" en l'actualitat. En la nova versió de l'article es llevarà la distinció entre discapacitat física, psíquica o sensorial, un canvi reclamat llargament pel col·lectiu perquè "cada discapacitat té unes particularitats i en la nova redacció es dona aquesta unitat de no discriminació a totes les persones amb discapacitat".

"La discapacitat o el que ens passa no és el que ens fa diferents. Són les barreres, l'entorn, el que produeix la discapacitat", ha assegurat Vañó. Segons ha dit, en els últims anys s'ha avançat molt en la inclusió del col·lectiu, però encara queda faena per fer perquè "en ple segle XXI encara hi ha discriminació en molts llocs, una disfòbia latent". "Vivim en una societat pensada per a la normalitat i això és un error. Si visquérem en un món utòpic amb tots els mitjans de suport necessaris per a la ciutadania, la discapacitat no existiria" ha assegurat.

En aquest sentit, el líder de Cermi apunta a l'accessibilitat com un dels principals problemes que pateixen. De fet, ha denunciat que, per llei, des del 2017 l'accessibilitat hauria de ser total, però a pesar d'això és una realitat que no es compleix i que en la pràctica impedeix la inclusió completa de la ciutadania amb discapacitats.

A la Comunitat Valenciana hi ha 493.000 persones amb discapacitat, segons les xifres que baralla Cermi. La quantitat s'eleva fins als 4,35 milions si parlem de tot Espanya.

També et pot interessar

stats