Lucina: el simulador per a aprendre a fer front a les complicacions en el part

Aquest prototip d’alta fidelitat ajuda les especialistes en obstetrícia a aprendre a gestionar parts difícils i amb complicacions

Curs emergències obstètriques

Gràcies a Lucina, un simulador d'última generació, les especialistes en obstetrícia podran aprendre a fer front a les complicacions que poden sorgir durant un embaràs.

És un prototip d’alta fidelitat que està a la Facultat de Medicina de la Universitat Jaume I i que fan servir per entrenar les professionals de ginecologia i obstetrícia, infermeres, comares i anestesistes que participen en parts i es poden enfrontar a complicacions.

Emergències obstètriques com quadres hemorràgics i sèptics són situacions on la presa de decisions de l'equip mèdic és essencial per a preservar la salut de la mare i la criatura, explica en À Punt Juan Antonio Serrano, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital General de Castelló. També la distròfia de muscles, és a dir, que la xiqueta o el xiquet traga el cap però es quede amb els muscles enganxats. 

Per això, el fet d'haver-se enfrontat prèviament mitjançant simulacions controlades a aquestes situacions ajuda a saber quines són les pautes d'actuació i poder aplicar-les mantenint la calma malgrat l’elevat nivell d’estrés del moment, com indica la tocòloga Carme Reula. 

Qui participa en aquestes pràctiques millora les seues competències professionals per a abordar aquestes situacions, tant les habilitats clíniques i tècniques com les de suport emocional. És una qüestió cabdal que, segons la professora de ginecologia de la UJI, Carme Climent, moltes vegades es pot oblidar a causa de l’adrenalina. “Comunicar la situació a la pacient i tranquil·litzar-la és molt important per a una professional”, assenyala.

L’objectiu final d’aquest prototip es poder prioritzar la salut de la mare i de la criatura per a aconseguir parts més respectats i segurs, i uns naixements més feliços.

També et pot interessar

stats