Localitzen un brot de coronavirus en una granja de visons a Viver

El Ministeri d'Agricultura ha intervingut l'explotació, que alberga quasi 20.000 exemplars, i ha reforçat les mesures d'higiene

Exemplars de visó americà en la granja de Viver afectada pel brot
Exemplars de visó americà en la granja de Viver afectada pel brot / À Punt NTC

El Ministeri d'Agricultura ha informat que s'ha detectat un brot de coronavirus en una granja de visó americà ubicada en el terme municipal de Viver (Alt Palància) que alberga vora 20.000 exemplars, segons ha publicat aquest dimarts El Periódico Mediterráneo i ha confirmat À Punt NTC. 

El Laboratori Central de Veterinària d'Algete, a Madrid, ja ha confirmat en el recinte la presència de la SARS-CoV-2, virus causant de la pandèmia de Covid-19, que s'ha identificat gràcies a la vigilància activa d'un programa de prevenció específic per al visó. Són protocols que se segueixen de manera habitual en les explotacions amb aquesta espècie perquè diversos estudis realitzats fins a la data evidencien que els animals pertanyents a la família de mustèlids (furons i visons especialment) són molt susceptibles a la infecció per la SARS-CoV-2.

L'explotació afectada a Viver acull 19.169 exemplars de visó (3.490 femelles i 15.679 cries). És l'única granja a la Comunitat Valenciana amb aquests animals. A causa del brot, el ministeri informa que s'han adoptat mesures de control "de manera immediata", inclosa la immobilització del recinte "amb restriccions al moviment de persones, animals i els seus productes". També s'han reforçat les mesures d'higiene i bioseguretat tant en les instal·lacions com en el maneig dels animals i el personal. L'explotació ha quedat sota "un procés de monitoració i seguiment clínic i virològic" i s'avalua la circulació del virus. 

Segons han explicat des de la Conselleria d'Agricultura, la granja es va intervindre preventivament fa més d'una setmana, en el moment en què hi va haver sospites de la presència del virus i mentre s'esperaven els resultats de les analítiques, tal com marca el protocol.

Una vegada confirmat el focus de coronavirus, el Ministeri d'Agricultura ho ha notificat oficialment a les autoritats europees, en concret l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) i a la Comissió Europea. S'eleven així a dèsset els casos d'infecció per coronavirus en granges de visó americà a Espanya. Anteriorment es van registrar brots en explotacions de Terol (juny de 2020), Àvila (gener de 2021) i la Corunya (durant 2021).

També et pot interessar

stats