Localitzats tots els familiars dels afusellats de Quart de Poblet soterrats a la fossa 21 de Paterna

La fundació Fisabio per a la recollida de les mostres farà una seqüenciació massiva, tècnica pionera a Espanya mai utilitzada en aquest tipus d'identificacions

Imatge d'aquest dijous de la fossa 21 de Paterna
Imatge d'aquest dijous de la fossa 21 de Paterna / EuropaPress / Ulises Ortiz

Els treballs per a trobar els familiars de les persones afusellades i enterrades en la fossa 21 del cementeri de Paterna, a l'Horta Nord, continuen donant resultat. Aquest dijous s’ha conegut la troballa de nou famílies dels represaliats veïns de Quart de Poblet. D’aquesta fossa ja s’han pogut localitzar els familiars de 50 dels 76 afusellats pel franquisme entre el 15 i el 21 de juliol de 1939, tres mesos després que l'exèrcit sublevat entrara a Madrid i Franco signara el comunicat que donava la guerra per acabada.

En la fossa 21, a més a més de la Comunitat Valenciana, hi ha persones de diversos punts de la geografia espanyola: Paterna, Quart de Poblet, Catarroja (d'on són les úniques tres dones trobades en aquesta fossa), Bocairent, Calles, Cartagena, Mislata, Ontinyent, València, Vila-real, Alfara del Patriarca, Benicarló, Castelló, Tavernes Blanques, Benimàmet (València), Burjassot, Alacant, Alcàcer, Bugarra, Llosa del Bisbe, Manises Picassent i Torrent. Però també d'Osca, Albacete, Madrid, Jaén i Caravaca de la Cruz.

Nou dels represaliats són de Quart de Poblet

Nou d’aquests represaliats són de Quart de Poblet. La majoria de les ocasions se'ls va sentenciar a mort pel simple fet de ser membres d'organitzacions polítiques, sindicals i, en general, perquè constituïen o podien constituir un perill per al règim, segons ha explicat l'Ajuntament de Quart de Poblet en un comunicat.

En alguns casos, se'ls va acusar d'haver participat en 1936 en l'assassinat del mestre Crescencio Rodilla, fet que no es va poder demostrar. Així ho explica la presidenta de l'Associació de Familiars de la Fossa 21, Pilar Taberner, que ha destacat que "no és casualitat que s'hagen pogut localitzar tots els familiars de les persones de Quart de Poblet. L'Ajuntament ha ajudat des del primer moment, els hem tingut per a tot des de l'inici dels tràmits”.

Queden vius 15 fills

Han passat molts anys però encara queden vius 15 fills de les 76 persones "llançades a la fossa de qualsevol manera sense taüts i sense cap mena de mirament", ha detallat. Per això ha destacat que és molt important “que es realitzen com més prompte millor les mostres de saliva als descendents i així poder comparar el AND amb el de les restes quan s'obri la fossa”. 

Pilar Taberner ha explicat que l'exhumació, a càrrec de l'Associació Científica ArqueoAntro, està previst que es realitze a finals d'agost mentre que la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) és la que farà la identificació a través de l'ADN.

La responsable de seqüenciació d'ADN de la Fundació, Llúcia Martínez, espera que es comencen a recollir les mostres a final de juny. A més, ha recalcat que "el projecte és pioner a Espanya ja que es farà una seqüenciació massiva, una tècnica mai utilitzada en aquest tipus d'identificacions". 

Pilar Taberner ha sol·licitat ajuda per a localitzar a les famílies dels 26 afusellats que fins i tot no ha reclamat ningú. Aquelles persones que sospiten que puga tractar-se d'algun dels seus familiars poden posar-se en contacte amb la presidenta de l'Associació de Familiars de la Fossa 21 a través del correu pilitaberner@hotmail.com

Els treballs se sumen al realitzats en altres fosses d’aquest cementeri, com la 112.

 

També et pot interessar

stats