Llum verda a la pujada de les pensions contributives un 8,5% durant el 2023

És el segon any consecutiu que les pensions contributives pugen en funció de la reforma de pensions

El president del govern Pedro Sánchez arriba a l'última roda de premsa del consell
El president del govern Pedro Sánchez arriba a l'última roda de premsa del Consell / Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reial decret pel qual les pensions contributives pugen un 8,5% en 2023, tal com estableixen els pressupostos generals de l'Estat per a l'any nou i en virtut de la fórmula de revaloració, establerta en la primera part de la reforma de les pensions, que està en vigor des de l'1 de gener de 2022.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha confirmat en la roda de premsa i ha fet un balanç de l'any 2022, a més d’anunciar el nou paquet de mesures econòmiques. És el segon any consecutiu en el qual les pensions contributives pugen en funció de la fórmula contemplada en la reforma de pensions i en la qual es té en compte l'IPC per a evitar pèrdues de poder adquisitiu.

El cost de la revaloració al 8,5%, estimat per al conjunt de 2023, és de 13.600 milions d'euros. Si s'afegeix la pujada del 15% de les pensions no contributives i de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que contempla el tercer paquet de mesures per a fer front a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, aquesta xifra ascendeix a 14.500 milions.

La quantia augmenta en la gran majoria de casos

Amb aquesta pujada, l’augment en l’import de les pensions ha pujat en la gran majoria de casos, com ara les pensions mínimes per a jubilats de 65 anys amb cònjuge a càrrec o sense, les pensions per viduïtat, per orfandat o les pensions per discapacitat major a 65% o per discapacitat total.

Alguns exemples poden ser l'augment de la pensió mitjana de jubilació, que ha sigut de 107 euros al mes o de 1.500 euros a l'any, i se situarà en 1.367 euros mensuals. El cas d’una pensió mitjana de viduïtat, on l'augment serà de 66 euros al mes o 930 euros a l'any, o la pensió mínima per a les llars unipersonals, que es fixa en 10.963,40 euros anuals (en comparació als 10.103,80 de 2022).

També et pot interessar

stats