Llibertat amb càrrecs per a l'empresari detingut en la nova peça secreta del cas Erial

L'UCO ha incautat gran quantitat de documentació procedent de diversos escorcolls a diferents ciutats d'Espanya.

Peu: Domicili de l'exconseller Fernando Castelló
Peu: Domicili de l'exconseller Fernando Castelló / À Punt

L'empresari arrestat en el marc del cas Erial, en el qual està investigat l'expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana pel suposat cobrament de 10,5 milions en comissions derivades de les concessions de les ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana, ha quedat en llibertat amb càrrecs aquest dijous. Abans, va declarar davant la jutgessa en una peça secreta que suma nous encausats a la trama, segons han confirmat fonts properes al procediment.

A aquest home el detingueren a Eivissa el dimecres passat en una operació dirigida per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i dijous va prestar declaració per videoconferència davant la magistrada del jutjat d'instrucció número 8 de València, que instrueix la causa. Seguidament va quedar en llibertat amb càrrecs.

A més d'aquesta detenció, els agents realitzaren diversos registres en diferents ciutats d'Espanya i intervingueren gran quantitat de documentació que ara hauran d'analitzar. També escorcollaren el domicili particular de Fernando Castelló, conseller d'Indústria en el Consell d'Eduardo Zaplana i exsecretari d'Estat de Seguretat Social amb José María Aznar. Aquest registre estava relacionat amb la intervenció del polític en l'aprovació del pla eòlic valencià, tot i que l'exconseller no va arribar a ser arrestat. Fonts de l'operació han concretat que no està previst cridar-lo a declarar al jutjat a curt termini.

La intervenció dels agents es produeix una setmana després que el jutjat d'instrucció número 8 de València decretara el secret de les actuacions en una nova peça del procediment. La decisió de la magistrada va sorgir arran d'un informe de la Guàrdia Civil que estaria relacionat amb diners suposadament defraudats en paradisos fiscals. Aquest secret de les actuacions es va decretar justament un dia abans que tingueren lloc al jutjat les declaracions de diversos investigats, entre elles la de l'expresident del Consell i de Bankia, José Luis Olivas, que va negar haver cobrat comissions pel pla eòlic i es va desvincular del cas.

Les adjudicacions de les ITV i el pla eòlic, en el punt de mira

La investigació judicial se centra en presumptes irregularitats amb les ITV i el pla eòlic en l'etapa de Zaplana al capdavant del Consell. Un informe de l'UCO afirmava que l'expresident va ocupar un "pla de jerarquia superior" en la trama i va ser un dels "beneficiaris econòmics dels actius". El cas es va obrir per a investigar el suposat cobrament de 10,5 milions en comissions, la qual cosa podria constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. Segons l'UCO, "totes elles adjudicades i pagades per part de societats del grup empresarial Sedesa", de la família Cotino. Els diners s'enviaven a una societat a l'estranger, s'ocultaven en comptes i posteriorment tornaven a Espanya.

A més de Zaplana, en el cas Erial també figuren com a imputats la dona i una de les filles, el també expresident del Consell i de Bankia, José Luis Olivas, l'exdiputada del Partit Popular, Elvira Suanzes i el seu germà, Saturnino Suanzes, el cap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, i els considerats testaferros, Joaquín Barceló i Francisco Grau. També hi estava l'expresident de les Corts, Juan Cotino, però la mort per coronavirus ha arxivat la seua causa. Es manté la imputació per als nebots, José i Vicente Cotino, entre altres empresaris, com Francisco Pérez López, representant d'una gasolinera i possible testaferro.

També et pot interessar

stats