La llei que prohibeix vendre animals en tendes i obliga a fer un curs per a tindre gos, en vigor el 29 de setembre

En sis mesos estarà prohibit l'ús d'animals en circs, pesebres o processons i s'obliga a la reconversió de zoos

Una dona al costat del seu gos
Una dona al costat del seu gos / Emilio Fraile (Europa Press)

La llei de benestar animal, que obligarà a fer un curs de formació per a poder tindre un gos i una assegurança de responsabilitat civil, estarà en vigor a partir del 29 de setembre, segons publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). La llei prohibeix, a més, l'ús d'animals en circs i pesebres i la seua exhibició en zoos, i recull noves obligacions com la posada en marxa d'un nou sistema de registres d'animals i criadors.

El text afecta tots els animals de companyia i silvestres en captivitat, excepte als gossos de caça, guarda i de treball que van quedar exclosos de la norma per una esmena presentada pel PSOE i que va obtindre el suport del PP, VOX, Cs, CC i PNB.

Els vertebrats hauran de viure en condicions dignes que garantisquen el seu benestar, drets i desenvolupament saludable i, en concret els que viuen en gàbies, aquaris o terraris hauran de disposar d'un espai adequat. No obstant això, la llei estableix que les condicions per a cada espècie es desenvoluparan reglamentàriament.

A l'hora d'educar a l'animal, no es podran usar mètodes que provoquen sofriment, ansietat o por i queda prohibit deixar-los dins de vehicles tancats, exposats a condicions tèrmiques o de qualsevol altra índole que puguen posar la seua vida en perill. Cada animal haurà de passar un reconeixement veterinari periòdic que haurà de quedar registrat.

A més, haurà d'estar permanentment localitzat i identificat i en cas de pèrdua o robatori s'haurà de comunicar a les autoritats en un màxim de 48 hores. Tampoc es podrà deixar cap animal sense vigilància durant un màxim de tres dies, cosa que en el cas dels gossos no podrà superar les 24 hores consecutives.

La nova norma responsabilitza el titular dels danys, perjudicis o molèsties que aquests puguen provocar a persones, a altres animals o coses, espais públics o al medi natural i estableix un règim de sancions.

Després de l'entrada en vigor de la llei, dins de sis mesos, quedarà prohibit qualsevol tipus d'abandó i maltractament, agressió o negligència que provoque als animals sofriment, mal físic o psicològic o la seua mort.

Queden fora els espectacles taurins

De la mateixa manera, queda prohibit emprar animals en espectacles públics, en activitats artístiques turístiques o publicitàries, que els causen angoixa, dolor o sofriment, encara que queden fora de la norma els espectacles taurins.

També s'eliminen en tot cas les atraccions mecàniques o carrusels de fira i l'ús d'animals silvestres en els circs, així com usar-los de manera ambulant o exercir la mendicitat valent-se d'ells, excepte les persones sense llar, que sí que podran estar acompanyades dels seus animals.

Es prohibeixen així mateix les baralles de gossos o el seu ensinistrament o la instigació per a agredir a altres animals o persones.

De la mateixa manera, queda prohibit expressament el sacrifici d'animals en qualsevol circumstància, excepte sota eutanàsia justificada i controlada per veterinari, sols en el cas d'evitar a l'animal el seu sofriment.

Igualment, cap animal vertebrat podrà estar lligat o deambulant sense supervisió ni es podrà mantindre de manera habitual a gossos i gats en terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis, patis i similars o vehicles, ni portar animals lligats a vehicles de motor en marxa.

No es podrà vendre gossos i gats en públic ni exhibir-los en aparadors

La selecció genètica que comporte alteracions greus en la salut de l'animal també s'elimina, igual que la cria comercial de qualsevol espècie d'animal per criadors que no estiguen inscrits en el Registre de Criadors d'Animals de Companyia, que també és de nova creació.

Tampoc es podrà vendre gossos, gats i fures en públic ni exhibir-los en aparadors. Queda prohibida de la mateixa manera la venda en internet de qualsevol tipus d'animal.

Tampoc podran participar animals en exposicions de pesebres, cavalcades o processons en les quals l'animal es mantinga de manera incompatible amb el seu benestar, ni tampoc podran participar en romeries i fires quan hi haja excés de calor.

Accés lliure amb animals a establiments, restaurants, hotels i mitjans de transport

Una vegada entre en vigor la norma, es podrà accedir amb animals de companyia als mitjans de transport, establiments i espais públics, en establiments públics i privats, els allotjaments hotelers, restaurants i bars. Igualment, tindran accés a edificis i dependències públiques i als albergs, refugis, centres assistencials destinats a l'atenció de persones en risc d'exclusió social, persones sense llar o víctimes de violència de gènere.

D'altra banda, els ajuntaments quedaran obligats a recollir durant 24 hores animals extraviats i abandonats i allotjar-los en un centre de protecció animal, propi o bé a través d'acords amb entitats privades.

També et pot interessar

stats