La llei de famílies recollirà una prestació per criança de cent euros al mes durant els tres primers anys

Businduy ha justificat l'efectivitat de la mesura per a lluitar contra la baixa natalitat a Espanya

Una mare dona el pit al seu fill
Una mare dona el pit al seu fill / Shutterstock

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha anunciat este dimecres que la llei de famílies, actualment en tramitació parlamentària, formalitzarà una prestació universal per criança de cent euros al mes per fill durant els tres primers anys de vida. Es tracta només d'un primer pas, ja que l'objectiu és estendre l'ajuda fins als díhuit anys, ha avançat el ministre en un comunicat amb motiu del Dia Internacional de les Famílies. Paral·lelament, Bustinduy negociarà, al costat de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, la inclusió d'una prestació d'esta classe de 200 euros al mes en els pròxims pressupostos generals de l'Estat per al 2025, ha precisat.

El ministre justifica la mesura al·legant que Espanya només destina un 1,5% del PIB a infància i famílies enfront del 2,4% de la mitjana de la Unió Europea i ha valorat que, si la mesura és universal, és més efectiva per a reduir la pobresa infantil. Així ho indiquen les dades d'aquells països que aposten per la universalitat, com Alemanya, Àustria, els Països Baixos, Irlanda, Suècia i Polònia.

Anteriorment en una entrevista a RTVE, Bustinduy també havia defés l'efectivitat de la mesura per a lluitar contra la baixa natalitat a Espanya. “Es debat molt sobre la situació demogràfica, sobre el fet que les dones retarden molt l'edat per a tindre fills i les immenses dificultats que tenen en el dia a dia. És hora de respondre i la millor manera és una prestació universal per criança, perquè és més efectiva i arriba millor a tot arreu”, ha assegurat.

Així mateix, segons Bustinduy, esta nova ajuda serà un factor decisiu per a garantir “una certa igualtat d'oportunitats en el principi de la vida” perquè està demostrat, ha recordat, que la pobresa es transmet de generació en generació i té un gran impacte en el desenvolupament vital, en l'àmbit educatiu, professional i de salut.

El ministre, a més, ha mencionat altres mesures recollides en l'acord de govern amb el PSOE, com l'augment dels permisos per naixement de setze a vint setmanes, que no s'ha pogut materialitzar per la pròrroga dels pressupostos. També ha destacat la remuneració d'almenys quatre de les huit setmanes dels permisos per a la cura de fills fins als huit anys. L'objectiu d'estes mesures és “posar-les en marxa de manera immediata”.

Quant a les dificultats en l'accés a l'habitatge, sobretot dels joves, ha considerat que el govern espanyol ha d'intervindre “de manera decidida”. Entre altres mesures, ha defés la mobilització de l'habitatge buit, regular els lloguers turístics, els de temporada i els d'habitacions, “una realitat invisible que afecta els treballadors i treballadores més vulnerables del nostre país”, així com prohibir la inversió especulativa per part de fons voltor “que estan fent un abundant negoci amb el parc immobiliari”.

També et pot interessar

stats