El govern aprova la llei de famílies, que crea nous permisos per a cura de fills i convivents

S'estendrà de manera estructural la renda de criança de 100 euros al mes a les famílies amb fills fins als tres anys

La ministra Ione Belarra en la jornada 'Una llei per a protegir a totes les famílies', celebrada a Madrid al febrer
La ministra Ione Belarra, a la jornada 'Una llei per a protegir totes les famílies', celebrada a Madrid el febrer / Lucca Piergiovanni (Efe)
28 de març 2023 - 15:14

El Consell de Ministres ha donat llum verda definitiva aquest dimarts a la Llei de famílies, impulsada pel ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que, entre altres mesures, reconeix la diversitat de les situacions familiars i aborda l'"emergència de conciliació" amb nous permisos retribuïts per a la cura de fills, pares i convivents.

La llei de famílies serà enviada ara al Congrés dels Diputats per a continuar amb la tramitació.

"Massa vegades hem demanat a les mares i als pares que siguen superheroïnes i superherois, que arriben a tot sense quasi cap política de suport a les famílies. Això havia de canviar", ha advertit la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra.

Permís de cura de cinc dies a l'any

La nova llei crea tres permisos de cures: el primer d'ells, un permís per cura de cinc dies a l'any retribuïts per a atendre un familiar fins a segon grau o convivent. Els treballadors podran utilitzar aquest permís en cas d'accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessite repòs.

Permís parental de huit setmanes

També inclou un permís parental de huit setmanes, que es podran gaudir de manera contínua o discontínua, fins que el menor complisca huit anys.

Permís de quatre dies per a atendre un familiar que requerisca atenció immediata

El tercer és un permís de quatre dies per absència per a atendre un familiar que requerisca atenció immediata. Es podrà gaudir per hores, "per a quan, per exemple, et criden del col·legi perquè el xiquet s'ha posat malalt", tal com ha assenyalat Belarra.

Suport a la criança

Quant al suport a la criança, s'estendrà de manera estructural la renda de criança de 100 euros al mes a les famílies amb fills fins als tres anys.

Aquesta ampliació inclou a totes les mares que perceben una prestació per desocupació, contributiva o no, i també a les que, sense reunir els requisits prèviament, cotitzen 30 dies a partir del part. De la mateixa manera, es reconeixerà el dret a l'atenció precoç, gratuïta i de qualitat i no limitada a la primera infància.

Equiparació entre els matrimonis i les parelles de fet

A més, el text garanteix el ple reconeixement dels diferents tipus de famílies que ja existeixen a Espanya, i equipara els seus drets.

La llei també avança en l'equiparació entre els matrimonis i les parelles de fet, i garanteix que aquestes últimes tindran accés als quinze dies de permís per registre equiparable al matrimoni.

Famílies amb majors necessitats de suport a la criança

Així mateix, a partir de l'aprovació de la llei, es crea la denominació de "Famílies amb majors necessitats de suport a la criança", en la qual s'inclou a les famílies nombroses, a més de les famílies monoparentals femenines amb dos fills.

També per a les famílies amb dos fills en què un ascendent o descendent tinga discapacitat, les famílies amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que haja obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments i les famílies amb dos fills en la qual un progenitor estiga en tractament hospitalari durant un any o haja ingressat en presó.

D'altra banda, passaran a considerar-se família amb majors necessitats de suport a la criança de categoria especial les famílies que fins ara eren considerades nombroses de categoria general, com aquelles amb quatre fills, en comptes de cinc com fins al moment; les famílies amb tres fills en cas de part múltiple, en comptes de quatre com en l'actualitat, i les famílies amb tres fills i baixos ingressos (fins al 150% de l'IPREM).

També et pot interessar

stats