La llei que despenalitza l'eutanàsia es debat al Congrés aquesta setmana

El text té un ampli suport de l'hemicicle, amb les excepcions de PP i Vox.

Foto de portada: Imatge d'arxiu d'un electrocardiograma

Comença una setmana clau per a l'aprovació de la llei d'eutanàsia al Congrés. La proposta del PSOE demana "reconéixer el dret a posar fi a la vida d'un mateix en cas de malaltia greu i incurable, o d'una malaltia greu, crònica i invalidant".

El text del nou projecte es debatrà aquest dijous a la cambra baixa després d'obtindre una àmplia majoria en la comissió de justícia. La votació del dictamen del projecte de llei de l'eutanàsia va tindre 22 vots a favor i 14 en contra.

El Partit Popular i Vox són els únics grups parlamentaris que s'oposen al text. De fet, han anunciat un recurs al Tribunal Constitucional que argumenta que la societat no demana aquesta norma i que busca potenciar les cures pal·liatives. La resta de grups, però, coincideixen a considerar que és garantista.

L'aprovació d'aquesta nova llei despenalitzarà l'eutanàsia dins del marc sanitari. Els assistents a la mort no tindran responsabilitat penal i l'ajuda mèdica esdevindrà una nova prestació del Sistema Nacional de Salut. Aquesta reivindicació social deixarà arrere 17 intents d'aprovació al Congrés. El Grup Socialista espera que la llei entre en vigor les primeres setmanes de l'any que ve.

Espanya es convertirà en el quart país de la Unió Europea i el sext país del món que legalitza l'eutanàsia. Actualment, només és legal als Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia.

Com serà l'aplicació de l'eutanàsia?

La sol·licitud de l'eutanàsia passarà per quatre fases per a garantir que el procés es du a terme amb total voluntat i consciència del pacient i seguint els criteris sanitaris. El primer pas començarà per una sol·licitud del pacient per escrit que rebran els metges que l'atenen habitualment. Aquests li hauran de proposar alternatives a l'eutanàsia i medicaments pal·liatius.

En cas que el pacient confirme que vol continuar amb el procés, un nou metge consultor revisarà el cas. Aquest metge serà el que tramitarà la sol·licitud a una comissió d'avaluació i seguiment, que tindrà l'última paraula en l'autorització de l'eutanàsia. En qualsevol moment el pacient pot cancel·lar el procés, i també els metges implicats poden acurtar els temps marcats si preveuen que el pacient no sobreviurà el període de tramitació establit. Podeu trobar més informació en el programa d'A la ventura del passat divendres.

També et pot interessar

stats