El litoral valencià es manifesta a Madrid

La plataforma Som Mediterrània ha convocat aquest dissabte una concentració per a demanar la modificació de la llei de costes i solucions per a recuperar i protegir les platges

Manifestació de Som Mediterrània d'aquest dissabte a Madrid
Manifestació de Som Mediterrània d'aquest dissabte a Madrid / Verònica Budiel

Som Mediterrània, una plataforma d’associacions veïnals i representants municipals de tota la costa mediterrània, s'ha manifestat aquest dissabte 21 de gener a Madrid per a demanar la modificació de la llei de costes i solucions immediates per a recuperar i protegir les platges.

L'associació demana, més concretament, una correcció de l’article 3 de la llei de costes. Segons Som Mediterrània, les rectificacions fetes en la llei el passat mes d’agost van en detriment dels propietaris de la costa i no sempre s'ajusten a la normativa europea. A més, els convocants de la protesta volen “denunciar l’espoli que du a terme l’Estat amb el continu canvi del domini publicoterrestre, que deixa els propietaris i hostalers de la primera línia en règim de concessió per anys sense cap mena d’indemnització”.

A la manifestació, a part d’estar present gent de localitats de tota la costa valenciana com Gandia (Safor), Guardamar del Segura i Orpesa (Plana Alta), s’han sumat associacions de les Balears, Màlaga i Galícia amb el lema “No som el problema, som Mediterrània”. Moltes de les poblacions valencianes han habilitat autobusos gratuïts per a totes les persones afectades que volien acudir a la cita.

La protesta ha començat a les 12 hores a la Puerta del Sol de Madrid, en un trajecte que ha recorregut la carrera de San Jerónimo i ha acabat a les portes del Congrés.

Mobilitzacions del passat estiu

La plataforma Som Mediterrània ja es va manifestar el 6 d’agost en diverses costes del litoral valencià, de Múrcia i d’Almeria per tal de reclamar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic un canvi en l’estratègia de protecció del litoral. Associacions de veïnes i veïns de Dénia, Orpesa, Tavernes de la Valldigna i Cullera i moltes més poblacions afectades es van sumar a la convocatòria.  

En el nostre territori la regressió de la costa esdevé un problema cabdal, perquè prop del 60% de la façana litoral valenciana està formada per platges, moltes de les quals han quedat notablement afectades pels temporals dels últims temps.

Tres anys de la borrasca Gloria

El litoral de la Comunitat Valenciana encara pateix els estralls de les borrasques Gloria, de l'any 2020, i Filomena, del 2021. El temporal marítim va engolir bona part de la costa i, tres anys més tard, els ajuntaments afectats continuen reclamant més protecció per a les platges, un important recurs turístic.

A Orpesa (Plana Alta) les platges més afectades per la regressió són el Morro de Gos i les Amplàries, cada vegada amb menys arena. El més urgent, però, és tapar la Illeta. “Hem de tapar el forat, i que la platja, com va passar des dels anys noranta, vaja recuperant arena”, declara Araceli de Moya, alcaldessa d'Orpesa.

A Moncofa (Plana Baixa) l'acció del mar posa en perill casetes centenàries i part de l'avinguda del Mare Nostrum. La solució és construir-hi espigons. “Nosaltres tenim a la nostra terra zones on no s’han fet espigons i la mar ha entrat uns 200 metres, on hi havia terres de cultiu”, explica Wences Alós, alcalde de Moncofa.

Els ajuntaments reclamen més protagonisme en la presa de decisions. “Demanem un observatori municipal”, continua De Moya, per a poder d’alguna manera "aportar idees i solucions per tal de defendre el nostre patrimoni”. Insisteixen que estan oberts a parlar per a arribar a una solució definitiva, perquè, com asseguren, la inacció no és una opció.

També et pot interessar

stats