Libra: la nova moneda per a gastar en Facebook i WhatsApp

El pagament digital podrà fer-se tant per a transaccions entre particulars com per a compres en establiments, i estarà disponible a partir de 2020.

El pagament digital podrà utilitzar-se per a transaccions entre particulars i per a compres en establiments

Facebook i altres 27 organitzacions han anunciat la creació d’una nova criptomoneda, Libra, que podrà gastar-se tant per a transaccions entre particulars com per a compres en establiments, i estarà integrada en WhatsApp i Messenger a partir de 2020.

“La idea és fer tan senzill com siga possible les transaccions financeres per a totes les persones del món, tinguen o no compte bancari”, han explicat fonts de Facebook, principal impulsora de Libra, que es basa en una tecnologia de cadena de blocs o ‘blockchain’. La criptomoneda, amb la qual s’especula des de fa dies però que no s’ha confirmat de forma oficial fins a aquest dimarts, no dependrà directament de l'empresa de Mark Zuckerberg, sinó que serà gestionada per un consorci d’empreses amb seu a Ginebra.

En què consisteix exactament?

Libra és una moneda digital que es podrà enviar de manera instantània a través de WhatsApp o Facebook, a qualsevol país i per un baix cost. Una vegada rebut el pagament, es podrà mantindre en el seu format digital o canviar-ho a altres divises, com per exemple euros o dòlars, segons la conversió que corresponga.

Qui està darrere?

Les empreses agrupades baix l'Associació Libra inclouen, a més de Facebook, a Visa, Mastercard, Vodafone, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft i Booking Holdings, entre d'altres. “Perquè una divisa global tinga èxit, no pot estar controlada per una sola entitat i encara menys per una entitat comercial com Facebook. Facebook tindrà veu en l’associació com tots els altres membres, ni més ni menys”, han dit des de la xarxa social.

Com s’integrarà en les xarxes socials?

Per a dur a terme la integració de la criptomoneda en els seus serveis, l’empresa de Califòrnia crearà una subsidiària financera, Calibra, que sí que dependrà íntegrament de Facebook i en la qual no participaran la resta de membres fundadors de l’associació.

El primer producte serà una cartera digital accessible des de WhatsApp i Messenger, encara que fonts de la companyia declaren que els plans són poder ampliar-la a altres serveis com Instagram i el portal de Facebook. La cartera, que també tindrà la seua aplicació independent per a sistemes operatius Android i iOS, eixirà en 2020, "com més prompte millor", afirmen des de Facebook.

Què passa amb la privacitat?

Davant la gran quantitat d'escàndols vinculats a la privacitat i la gestió de les dades dels usuaris de la companyia en els últims mesos, aquesta assegura que Calibra no compartirà informació del compte o dades financeres amb Facebook ni amb tercers “sense el consentiment del client”. Segons expliquen les mateixes fonts, les transaccions que es duguen a terme mitjançant Calibra no influiran, per exemple, en els anuncis que després li apareguen a l’usuari en la xarxa social, llevat que aquest haja donat permís exprés. No obstant això, la trajectòria de fidelitat als usuaris ja està en dubte.

Sí que es compartiran dades financeres amb tercers amb els següents propòsits: complir amb la llei de cada país, protegir els comptes dels clients davant possibles fraus, permetre el processament de pagaments i evitar l’activitat delinqüent.

Què la diferència dels bitcoins?

A diferència de la criptomoneda més popular actualment en el mercat, Bitcoin, Libra estarà suportada per depòsits bancaris i deute sobirà de diversos països, els quals fixaran el seu valor i reduiran la volatilitat. “Bitcoin és molt volàtil, la qual cosa la fa perfecta per a gent que vol usar-la com un actiu d'inversió, però nosaltres volem una divisa de baixa volatilitat que la gent puga usar en el seu dia a dia”, apunten des de Facebook.

Cada empresa participant aportarà, a més, al voltant de 10 milions de dòlars al consorci de gestió de la  criptomoneda, el valor de la qual anirà vinculat a un cistell de diferents divises internacionals per a dotar-la de l’estabilitat que no té, per exemple, Bitcoin.

Es podrà canviar a euros? 

La idea és que, en rebre un pagament, els usuaris puguen decidir si mantenen el valor en la moneda digital o si el canvien a la seua divisa domèstica i el transfereixen a un banc local. Malgrat exercir de facto de banc central de la criptomoneda, les fonts consultades afirmen que l’Associació Libra “no definirà una política monetària”, sinó que la quantitat en circulació vindrà determinada exclusivament per la demanda que hi haja en el mercat.

Per a encunyar noves criptomonedes en cas que la demanda cresca, hi haurà uns “revenedors autoritzats” per l’associació que hauran de depositar en la reserva un valor equivalent en altres divises a la quantitat que vulguen “imprimir”, i el procés oposat tindrà lloc en cas que es retiren monedes de la circulació. 

També et pot interessar

stats