Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
La magistrada ha defensat les tres jornades de vaga que comencen este dimarts i que convoquen la majoria de les associacions de jutges i fiscals pels canvis en la instrucció de les causes penals i l’accés a la carrera judicial
La jutgessa i membre de l’Associació Professional de la Magistratura Laura Morell ha criticat durament els canvis que introduiria l’anomenada llei Bolaños en el poder judicial espanyol i que n'amenaçarien la independència. Fonamentalment, ha carregat contra els canvis que introduïx en la instrucció de les causes penals i l’accés a la carrera judicial perquè “el fa més arbitrari”. “Creiem que pretén aconseguir una justícia més dúctil. Esta reforma, que no ha sol·licitat la ciutadania, només pretén el control des de dins del poder judicial [...]. Tot obeïx a un intent de control ideològic”, ha manifestat.
Este dimarts ha començat el primer dels tres dies de vaga convocats per cinc associacions de jutges i fiscals —i que representen la major part de la carrera judicial i fiscal, amb vora 8.000 treballadors— en protesta pels projectes legislatius del govern espanyol impulsats pel ministre Félix Bolaños, que busquen reformar l'accés a la carrera i atorgar al ministeri fiscal la instrucció de les causes penals.
En una entrevista hui en Les notícies del matí, Morell ha defensat la “mobilització en massa” davant de la llei Bolaños que, diu, “atempta contra la separació de poders i l’estat de dret”. Tot i que el ple del Consell General del Poder Judicial va acordar per unanimitat que esta aturada no tenia cap base legal, la professional ha matisat que el que diu l’òrgan no és que els jutges i fiscals no tinguen dret a vaga, sinó que esta no està regulada. “És un dret fonamental. Necessitem que les nostres reivindicacions arriben a la ciutadania”, ha afegit.
Pel que fa als canvis que la llei introduiria en el sistema d’accés a la carrera judicial, la magistrada ha defensat la preparació dels opositors i opositores per a superar unes proves “molt dures i altament objectives”. A més, ha retret la faula o “notícia falsa” sobre que només les persones riques s’hi examinen: “No és certa l’extracció social alta de la carrera judicial. Els convide a accedir a les estadístiques del CGPJ, on es pot veure que només el 5% tenia un familiar jutge o fiscal”.
“Rebutgem tota la llei perquè es pretén canviar el sistema d’accés a la carrera judicial, introduint més arbitrarietat [...]. El sistema d’oposició actual entronca directament amb la Constitució, basat en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat”, ha remarcat.
Sobre l’altre punt crític de la llei, com és l'intent d'atribuir la instrucció dels delictes al ministeri fiscal, Morell ha valorat que la Fiscalia no està preparada “ni orgànicament ni estructuralment” per a assumir eixa funció. “Els jutges som independents i el sistema del jutge instructor és el propi de l’ordenament jurídic espanyol”, ha dit. I és que per a la magistrada, la clau està en la independència amb la qual treballen els jutges i les jutgesses i en el fet que no és el cas de la Fiscalia, que té una jerarquia i pot rebre instruccions d’instàncies superiors. “Es pot donar la circumstància que el ministeri públic reba una ordre de no investigar un delicte, però això mai passarà amb un jutge o magistrat instructor. No estem sotmesos al criteri o la pressió de ningú, però la reforma podria propiciar eixa situació”, ha conclòs.