Lambda llança una campanya per a combatre la LGTBI-fòbia en grups de missatgeria instantània de cara als sopars de Nadal

El col·lectiu ha detectat que la major part de discursos d’odi s’escampen a través d’aquest canal

Imatge d'una manifestació en el dia de l'Orgull LGTBI.
Imatge d'una manifestació en el Dia de l'Orgull LGTBI / À Punt NTC

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha llançat una col·lecció de stickers que es poden compartir en WhatsApp amb l’objectiu de combatre la LGTBI-fòbia de cara als sopars d’empresa de Nadal, en concret en els grups de missatgeria instantània.

Segons l’últim informe Al loro! en xarxes socials publicat per Lambda, només un 9% dels missatges analitzats va tindre resposta per part d'altres persones que els van veure. Des del col·lectiu LGTBI València volen incrementar la resposta social davant aquestes agressions. 

“Vivim en un context sociopolític que encoratja els missatges discriminatoris, però la majoria democràtica hem de donar-los resposta i mostrar el rebuig social a aquestes actituds antidemocràtiques”, apunta Cristina Salvans, tècnica de Lambda encarregada d’aquesta campanya.

Aquesta campanya està pensada per a les setmanes prèvies als sopars de Nadal –encara que es pot fer servir tot l’any– i és una eina per a assenyalar i rebutjar la LGTBI-fòbia en espais on normalment es deixen passar. La iniciativa de Lambda diu que “l’odi no descansa ni en vacances”, per això, es pot descarregar aquesta col·lecció de stickers i instal·lar-la al WhatsApp a través d'una app per a així assenyalar-lo als grups de feina o familiars.

Recorda la tècnica de Lambda que qualsevol persona que haja vist una agressió, encara que no siga la víctima directa, pot denunciar-la. Com a primer pas per a fer-ho, explica Salvans, cal començar a detectar-les i a donar-los el nom que correspon perquè, en molts casos, la majoria de la gent no s’adona que expressions habituals són irrespectuoses amb el col·lectiu LGTBI+ perquè perpetuen un imaginari col·lectiu que és el rerefons de la violència present en tots els indrets de la nostra societat.

En cas de dubte, si no es té seguretat que s’ha vist o s’ha patit una discriminació, des de Lambda recomanen fer la consulta al servei Orienta, l’oficina LGTBI+ de la Generalitat, i “si finalment es tracta d’un delicte, denunciar socialment i policialment perquè cap persona ha de suportar faltes de respecte per la seua orientació sexual, la seua expressió o identitat de gènere”. 

També et pot interessar

stats