Una de cada dos persones LGTBI pateix discriminació laboral a la Comunitat Valenciana

Només una de cada quatre mostren la seua identitat o orientació sexual de forma oberta en la faena

Estudi sobre la discriminació de les persones LGTBI en l'entorn laboral

Prop de la meitat de les persones LGTBI a la Comunitat Valenciana —un 48,3%— afirma haver patit discriminació en la primera etapa laboral, segons una enquesta que ha elaborat 40dB per a Amazon Espanya amb motiu del mes de l’Orgull. Les dades constaten que sols una de cada quatre persones —un 24,6%— es mostren totalment obertes respecte a la seua identitat o orientació sexual en la faena.

Les causes més comunes per a ocultar aquesta informació personal són evitar rumors i comentaris, la por que canvie la valoració professional, por de l'assetjament psicològic, o de perdre el treball o altres oportunitats professionals. De fet, només un 17,6% de les persones a la Comunitat Valenciana treballa en empreses o institucions que desenvolupen polítiques específiques dirigides a la comunitat LGTBI i només un 29,4% assegura tindre altres referents visibles d'aquest col·lectiu en el seu entorn laboral.

L’informe revela l'existència d’una diversitat sexual que queda invisibilitzada en l’entorn laboral per por de la discriminació, i a la qual el col·lectiu vol donar una especial visibilitat aquest dimecres 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. 

"Vaig fer la transició de gènere fa dos anys i mig, i no ho he tingut fàcil en etapes professionals anteriors. Les persones trans tenim moltes dificultats per a aconseguir un lloc de treball. Això porta a xifres de desocupació de fins a un 80%", afirma John Ángel, treballador d'Amazon. 

Segons l’estudi, per a les persones valencianes LGTBI, el treball és l'entorn on menys mostren obertament l'orientació sexual. El cercle d'amistats, amb el 39,5%; i la família, amb el 32,1%, són els àmbits on els valencians i valències més comparteixen aquest tipus d’informació personal. 

Els resultats de l’enquesta situen entre els 20 i els 21 anys la mitjana d’edat a la qual les persones del col·lectiu revelen l'orientació sexual, encara que el 19% dels enquestats asseguren que encara no ho ha fet. A més, reflecteix que quasi sis de cada deu persones que es decideixen a expressar obertament la identitat de gènere o orientació sexual ho fan de manera simultània en els diferents entorns. No obstant això, en cas de no ser així, les amistats són el grup on abans es comparteix.

En concret, la por del rebuig o de l'aïllament són els principals factors que retarden l'obertura en els entorns més pròxims (42%), seguits de la por de patir assetjament verbal (30%), o de perdre la família o els amics (28%). No obstant això, tindre el suport familiar i de les amistats o sentir-se còmode amb ells mateixos són els factors que més animen als enquestats expressar-se amb naturalitat.

Prop d’un 30% de la comunitat LGTBI canvia de residència per a evitar discriminació

L'estudi constata també que el 29% de les persones enquestades a la Comunitat Valenciana ha canviat el lloc de residència per poder expressar amb llibertat l'orientació o identitat sexual, especialment aquells que provenen d’entorns rurals. Aquest percentatge s’incrementa en més de sis punts en els municipis de menys de 20.000 habitants i es redueix més de set punts a les grans ciutats.

“Vaig haver de marxar d'un poble de Castelló després d'una infància en la qual vaig patir assetjament a l'institut i vaig interioritzar una homofòbia que no feia més que créixer”, relata Iván, un dels enquestats. “Com a moltes persones LGTBI, per a poder viure amb llibertat plena, me'n vaig anar a Madrid, on podia ser jo mateix”, explica.

També et pot interessar

stats